A kormányfő szerint akkor is lesz szociális csomag, ha költségvetési hiányt eredményez

hirek.sk | TASR 2019. június 29., 09:58

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő a parlamenti kérdések óráján kijelentette, akkor is kiáll a szociális csomag, vagyis a gyermekgondozási segély, a dupla karácsonyi nyugdíj-kiegészítés, vagy a munkavállalók adóterhének csökkentése mellett, ha elfogadásuk költségvetési hiányt eredményez.

Fotó: TASR

„Ezt a pénzt nem a kormány vagy a miniszterek fogják elverni, az emberek pénztárcájába kerül. És ez így helyes, még akkor is, ha emiatt lesz egy kis deficit” - jelentette ki Pellegrini.

Emlékeztetett, hogy a kormány költségvetési tanácsa korábban is adott ki pesszimista prognózisokat, de az év végére végül másképp alakultak a dolgok. „Nem is tudom, hogy egyáltalán beigazolódott-e valamikor a költségvetési tanács pesszimista előrejelzése” - tette hozzá. Hozzátette továbbá, hogy a 2019–2021-es költségvetések tervezésekor már eleve számoltak a lassuló gazdasági növekedéssel.
„A pénzügyminisztérium figyeli, hogyan teljesít a gazdaság és megvannak az eszközei, hogy beavatkozzon, visszafogja a kiadásokat, forrásokat csoportosítson át egyik tárcától a másikhoz” - szögezte le Pellegrini.

Hozzátette, ha szükség lesz rá, a kormány és a pénzügyi tárca lépni fog, azt is elképzelhetőnek tartja, hogy bizonyos mértékig az összes tárca költségvetéséből lefaragjanak, mint mondta, ez a múltban is megtörtént már.

A kormányfő szerint a megfelelő pénzügyi gazdálkodásnak, valamint az adóelkerülések ellen folytatott sikeres harcnak köszönhetően jó kondícióba került az államháztartás. Idézte a Pénzpolitikai Intézet (IFP) aktuális makrogazdasági előrejelzését, amely 3,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a 2019-es évre, utána pedig folyamatos visszaesésre, ami 2022-ben 2,7 százalékos növekedést jelenthet. „Ugyanakkor a mérsékeltebb növekedés ellenére is 30 ezer új munkahely jön létre idén, ez pedig 1,2 százalékkal növeli a foglalkoztatottságot” - mondta Pellegrini, hozzátéve, hogy a prognózisok emellett a reálbérek és a nominális bérek emelkedését is jósolják az idei évre.

0 HOZZÁSZÓLÁS