2018. április 23., 18:38

A kormányfő ígéri: 2019-ben a minimálbér meghaladhatja az 500 eurót

A kormány prioritásai közé tartozik, hogy a közigazgatásban és az állami szektorban jelentősen emelkedjenek a bérek. Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) mondta a Szakszervezetek Szövetségével (KOZ) folytatott hétfői tárgyalás után a Kormányhivatalban. Ezenkívül azt is elmondta, hogy a nyugdíjkorhatár kérdését még nem zárták le, és erről további tárgyalások lesznek.

Peter Pellegrini
Fotó: TASR

A kormányfő tovább akarja folytatni a háromoldalú tárgyalásokat a kormány, az iparágak és a munkaadói szövetségek között.

Megerősítettem, hogy a kormány érdeke, hogy a minimálbér továbbra is olyan tempóban nőjön, mint az előző években. Ez azt jelenti, hogy egyértelmű nyomást fogunk gyakorolni, hogy a minimálbér 2019-ben jelentős mértékben lépje át az 500 eurós szintet

– állapította meg azzal, hogy szerinte ez az alsó határa annak, hogy mennyit kellene az embereknek Szlovákiában keresnie.

Mint azt a kormányfő megállapította, a kormány érdekében áll, hogy tárgyalásokat folytasson a közigazgatási és állami szektorban dolgozó alkalmazottak fizetésemeléséről, mert ettől függ, hogy az állami alkalmazottak - de ugyanígy a megyei és önkormányzati szinten dolgozók is – milyen minőségű szolgáltatást fognak nyújtani.

Jozef Kollár, a KOZ elnöke hangsúlyozta, hogy a kormánnyal folytatott párbeszéd erről folytatódni fog.

Eljött már az idő, hogy a GDP-ből szerzett hasznot igazságosabban osszuk el

– közölte a fizetésemelések kapcsán.

Egy fontos dolog, amely még előttünk áll és máig nincs lezárva, illetve amely egy szélesebb párbeszéd tárgyát fogja képezni, az annak eldöntése, hogy szükséges-e meghatározni a nyugdíjkorhatárt vagy sem

– magyarázta a kormányfő.

Szerinte át kell gondolni, hogy meghagyjuk-e a jelenlegi rendszert, amely a várható élettartam alapján határozza meg a nyugdíjba vonulás idejét, vagy meg kellene-e határozni a nyugdíjkorhatárt, hogy a nyugdíjazás idejét garantálni lehessen. A változtatást a kormányfő szerint alkotmánytörvénybe is lehetne foglalni.

A Munkaügyi Minisztérium nem állja az útját a nyugdíjkorhatár megszabásának, de 65 éves korhatárt javasolnak – közölte a KOZ elnöke.

A KOZ ezzel szemben 64 éves korhatárt javasol, miközben orvosi véleményeket is figyelembe vesz. A kormányfő szerint ez év június 30-ig kellene megszületnie az erről való egyezségnek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.