A kormányfő elégedett Lajčák döntésével, várja a további közös munkát

hirek.sk | TASR 2018. december 07., 13:20

Peter Pellegrini kormányfő elégedett Miroslav Lajčák döntésével, miszerint a külügyi tárca élén marad. „És várom a további közös munkát” – tette hozzá, reagálva a külügyminiszter nyilatkozatára.

Fotó: TASR

Lajčák múlt héten nyújtotta be a lemondását a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodás körül kialakult helyzet miatt. Pellegrini nem értett egyet a miniszter döntésével, és felkérte Andrej Kiska államfőt, hogy ne fogadja el Lajčák lemondását. Az elnök időt kért. Lajčák végül pénteken bejelentette, hogy úgy döntött, mégsem távozik a tárca éléről.

Peter Pellegrini kormányfő és Robert Fico, a Smer-SD elnöke győzték meg őt, azáltal, hogy garantálták neki Szlovákia külpolitikai irányvonalát.

A miniszter kifejtette: mindketten garantálták neki, hogy továbbra is érvényes az, ami a kormányprogramban áll, és hogy nem hagynak jóvá egyetlen olyan lépést sem, amely kétségbe vonná a szlovák külpolitika alappilléreit, melynek gyakorlásáért miniszterként ő felel. „Csak ilyen feltételek mellett van értelme annak, hogy folytassam” – szögezte le Lajčák.

Andrej Kiska államfő a TASR információi szerint várhatóan tudomásul fogja venni Miroslav Lajčák külügyminiszter döntését, miszerint visszavonja a lemondását. Erről a döntésről írásban kell tájékoztatnia az államfőt. A külügyi tárca vezetője délután tér vissza Milánóból Szlovákiába, ahol átvette az EBESZ-elnökséget.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS