A kormányfő bízik benne, hogy a májusi ülésen további bírókat is megválasztanak

hirek.sk | TASR 2019. április 17., 16:55

Peter Pellegrini kormányfő bízik benne, hogy a következő parlamenti ülésen sikerül megválasztani annyi alkotmánybíró-jelöltet, hogy a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága működőképes legyen. Ezt azután jelentette ki, hogy Andrej Kiska államfő a megválasztott nyolc jelölt közül kinevezett három új alkotmánybírót.

Fotó: TASR

Pellegrini hozzáfűzte: nem tudja, hogy a parlament valóban tíz jelöltet fog-e megválasztani, ahogy Kiska kilátásba helyezte.

„Próbáljuk meg minél előbb lezárni ezt a végtelen történetet, mivel ebben már csak az alkotmányjogászok és talán még az államfő ismeri ki magát, de az állampolgárok már biztosan nem” – jelentette ki a kormányfő, beismerve, hogy már ő maga is elvesztette a fonalat. Ugyanakkor elégedettségének adott hangot amiatt, hogy most már hét alkotmánybíró foglal helyet a taláros testületben, vagyis összeülhet a plénum.

A kormányfő szerint az időhúzás nem szolgálja sem a kormány, sem személy szerint az ő érdekét.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy nem akarja bírálni a képviselőket. „Mi csak azt kívánhatjuk tőlük és arra ösztönözhetjük őket, hogy találják meg ismét a közös hangot, és állapodjanak meg a megfelelő számú bíró támogatásáról, akik nevét aztán felkínálhatják az elnöknek vagy már az új elnöknőnek, hogy mielőbb kinevezhesse a hiányzó bírókat” – szögezte le.

Pellegrini bírálta Kiskát

„Az elnök urat az alkotmánybíróságnak kellett egy határozattal rávennie, hogy kinevezze a parlament által szabályosan megválasztott bírókat. Emiatt több önreflexiót várnék a részéről, és kevesebb szenvedélyes megnyilvánulást. Hiszen ő volt az, aki éveken keresztül megsértette az alkotmányt, és nem biztosította a bíróság szabályszerű működését. Most ez az egész a parlament kezében van” – jelentette ki a miniszterelnök.

Kiska szerdán Ivan Fiačant nevezte ki az alkotmánybíróság elnökének, Ľuboš Szigetit pedig alelnöknek. Rajtuk kívül még Peter Molnárt nevezte ki alkotmánybírónak. Az elnök tehát három bírót választott ki a nyolc jelölt közül, akiket áprilisban választott meg a SZK Nemzeti Tanácsa. A taláros testület létszáma továbbra sem teljes (13). Miután február közepén kilenc bírónak lejárt a megbízatási ideje, csak négyen maradtak az alkotmánybíróságon.

A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, akik közül az elnök nevezte volna ki a kilenc új alkotmánybírót. A képviselők azonban nem tudtak megegyezni ennyi jelölt támogatásáról, ezért újra kell szavazniuk. Az újabb jelöltválasztásra a május 9-én kezdődő ülésen kerül majd sor. A képviselők 25 jelölt közül választhatnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS