A kormányfő a dolgozók és nem a külföldi cégek adóit csökkentené

hirek.sk | TASR 2019. március 03., 14:39

Peter Pellegrini kormányfő volt vasárnap a TA3 hírtelevízió A politikában című vitaműsorának vendége. A témák közt szó volt Danko adózási javaslatáról, az alkotmánybírák választásáról, valamint Peter Kažimír távozásáról is.

Fotó: TASR

Pellegrini szerint azokról a javaslatokról, amelyeket Andrej Danko házelnök nyújtott be, érdemes tárgyalni. Míg azonban Danko a cégek adóterheit csökkentené, addig a kormányfő a dolgozók adóit csökkentené. Danko a javaslatát azzal támasztotta alá, hogy a Szlovákiában befizetett adók mintegy 80%-át a nagy külföldi cégek adói teszik ki. „Ha viszont csökkentjük az adóterheiket, akkor még nagyobb pénzösszegeket visznek el országunkból” - érvelt Pellegrini.

Andrej Danko a koalíciós tanácsot illető kritikáira annyit válaszolt, hogy az tárgyalások kérdése.

A koalíció nem egy politikai párt

- mondta. Ahhoz, hogy bárki javaslatai el legyenek fogadva, egyetértésére van szükség. Szerinte nincs értelme egy-egy elvetett javaslat miatt szétverni és ellehetetleníteni a koalíciós tanácsot.

Az alkotmánybíró-választás kapcsán újfent hangsúlyozta, hogy a titkos szavazás mellett áll. „Már kaptam olyan információkat, melyek szerint érkeznek a jelölések” - mondta, tehát lesz ki közül választani.

Nem szeretné, ha a jelenlegi helyzet az Alkotmánybíróság működésképtelenségébe torkollna.

Természetesen a Szlovák Nemzeti Bank e héten megválasztott új igazgatója, a jelenlegi pénzügyminiszter, Peter Kažimír kapcsán is kapott kérdést a kormányfő. Kažimír döntését elfogadja, bár jobban szeretné, ha miniszter maradna a jelenlegi kormány mandátumának lejártáig. Ezért kulcsfontosságú számára, hogy olyan megfelelő jelöltet találjanak a helyére, aki a kezében tartja majd az ország pénzügyeit.

Egyelőre viszont még nem szeretné véleményezni az esetleges utódokat

- válaszolta arra a kérdésre, hogy szerinte František Imrecze, a Pénzügyi Igazgatóság volt elnöke lehet-e az új pénzügyminiszter. A nemrégiben kirobbant, kínai árukkal kapcsolatos vámcsalások ügyére, melyre az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) hívta fel a figyelmet, és amelyek után Imrecze lemondott elnöki posztjáról, annyit mondott Peter Pellegrini, hogy az több ország rendszerében bekövetkezett hiba volt. „Számomra az a fontos, hogy a pénzügyminiszter kinevezésekor az illető személyével szemben ne legyen semmilyen kétség” - emelte ki a kormányfő.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS