A kormány várhatóan szerdán dönt a vadászrepülőgépek vásárlásáról

hirek.sk | TASR 2018. július 11., 11:12

A kormány valószínűleg szerdán fog dönteni az új vadászrepülőgépek vásárlásáról. Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő közölte a parlament Védelmi és Biztonsági Bizottságának az ülése előtt.

Grippen Fotó: TASR
Dönteni kell, nem halasztgathatjuk ezt tovább, mivel augusztusig már semmi újat nem tudunk meg, így a döntésnek ma kell megszületnie” 

közölte a kormányfő azzal, hogy minden olyan anyag, amely a döntéshez szükséges, a kabinet rendelkezésére áll.

A közölt anyag nem tartalmazza Svédország és az USA kormányának árajánlatait. Pellegrini ezt azzal magyarázza, hogy a két fél nem szerette volna ezt nyilvánosságra hozni. Ugyanakkor a szerződés aláírása után minden ehhez kapcsolódó adatot nyilvánosságra hoznak. A kormány döntését egy későbbi sajtótájékoztatón fogják ismertetni.

Képgalériánk:
F-16 Fotó: TASR

A védelmi miniszter 14 darab F-16-os Block 70/72 típusú amerikai vadászrepülőgép vásárlását részesítené előnyben a svéd JAS-39 C/D Grippen repülőgépekkel szemben. Ez a miniszter Biztonsági és Védelmi Bizottság elé terjesztett anyagából derül ki.

A vadászrepülőgépek vásárlásáról eredetileg június végéig kellett dönteni. Peter Pellegrini kormányfő azonban a vadászgépekről szóló tárgyalást elhalasztotta, mert azt akarta, hogy a tárgyaláson minden ehhez szükséges anyag meglegyen, és hogy össze tudják hasonlítani a svéd JAS-39 Gripen, illetve az amerikai F-16-os vadászrepülők gyártóinak ajánlatát.

Szlovákia összesen 14 vadászrepülőt akar vásárolni, melyek az elavult orosz MiG-29-eseket váltanák. A Védelmi Minisztérium korábban a JAS-39-es Gripen repülőgépek bérléséről tárgyalt a svéd kormánnyal. A jelenlegi védelmi miniszter azóta az USA kormányával folytatott tárgyalásokat az F-16-os gépek vásárlásáról. A vásárlás kiadásai előreláthatólag meghaladják az egymilliárd eurót.

0 HOZZÁSZÓLÁS