A kormány továbbra is védi Matečnát

hirek.sk | TASR 2018. május 23., 15:37

A kormány nem ért egyet azzal a bizalmatlansági indítványával, melyet Gabriela Matečná (SNS-jelölt) földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter leváltása céljából nyújt be a parlamenti képviselők egy csoportja. Ez abból a javaslatból derül ki, melyet szerdán hagyott jóvá a kormány.

Fotó: TASR

„A Gabriela Matečná ellen beadott bizalmatlansági indítvánnyal - a Szlovák Köztársaság kormánya szerint - a parlamenti képviselők egy csoportja politikai tőkéhez szeretne jutni” – áll a kormánydokumentumban.

A kormány szerint Matečná 2016-tól kezdődően számos konkrét, rendszerszintű változtatást valósított meg a mezőgazdasági szektorban, az élelmiszeriparban, de az erdészet és a vidékfejlesztés területén is.

A legfontosabbak közé tartozik, hogy a minisztérium és a tárcához tartozó szervezetek átláthatóbbak lettek, több információt hoznak nyilvánosságra, mint amennyit a törvény előír, ezenkívül pedig elfogadták a mezőgazdasági területek bérléséről szóló törvénymódosítást is, melynek köszönhetően megerősítették a mezőgazdászok pozícióját Európában. 2016-ban az Európai Tanácsban sikerült beiktatni az Európai Bizottság programjába a tisztességtelen üzleti megoldások és az élelmiszerek kettős minőségének a témáját.

Az bizalmatlansági indítvány kezdeményezői által bemutatott és a sajtóban is megjelent problémákkal kapcsolatban elmondták, hogy sokszor személyes, tulajdonjogi ellentétről van szó, melyek megoldása nem tartozik a minisztérium kompetenciái közé.

Matečná az ügy megoldása érdekében a főügyésszel is találkozott. Az agrártárca továbbra is az ügyészség rendelkezésére bocsátja azokat az anyagokat, melyek segíthetnek az egyes esetek megoldásában. Az egyik rendszerszintű változtatás a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Önkormányzatok Tanácsának a létrehozása volt, amely a miniszter állandó tanácsadó szerve.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS