A kormány tárgyalni fog az alacsony jövedelműek adócsökkentéséről

hirek.sk | TASR 2019. január 02., 15:48

A kormány 2019-ben kezd tárgyalni az alacsony jövedelmű társadalmi csoportok adóterheinek csökkentéséről. Ezt szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be Peter Pellegrini kormányfő, melyen Peter Kažimír pénzügyminiszter is részt vett.

Fotó: TASR

A miniszterelnök hozzátette: az adócsökkentés a minimálbért, vagy az annál valamivel többet kereső dolgozókat érintené.

Pellegrini szerint az intézkedésnek visszamenőleges hatálya is lehet.

„Ha az intézkedést év közben fogadjuk el, akkor is érvényes lesz az egész 2019-es évre, mivel az éves elszámolást fogja érinteni. Az emberek így mind a 12 hónapra megkapnák a kedvezményt 2020-ban, az éves elszámolás keretében” – magyarázta a kormányfő.

Kažimír elmondása szerint már megkezdődött jövedelemadót és néhány egyéb járulékot érintő törvénymódosító eljárás. A következő hetekben tehetnek javaslatokat a szakértők, a munkáltatók, a cégek, az adótanácsadók és a számviteli könyvvizsgálók. A miniszter hozzátette: ha a koalíciós partnerek elfogadják a törvényjavaslatot, azt május végén, június elején terjeszthetik a kormány, majd a parlament elé.

Semmi sem utal arra, hogy 2019-ben globális válság fenyegetne minket

Az ország gazdaságáról szólva a kormányfő elmondta, Szlovákiának 2019-ben nem kell tartania jelentős gazdasági megrázkódtatásoktól.

„Úgy vélem, nem kell tartanunk semmilyen jelentős, drámai megrázkódtatástól. Legalábbis a jelek nem erre utalnak. Ha enyhén lassulna a gazdasági növekedés üteme azokban a kulcsfontosságú országokban, melyekhez a Szlovák Köztársaság kötődik, akkor ennek természetesen lehetnek valamilyen következményei” – fejtette ki a kormányfő. Hozzátette: a 2019-ben várható eseményekre Szlovákia államháztartása olyan mértékben felkészült, hogy egy esetleges válság sem befolyásolná jelentősen a gazdaságot.

Nincsenek arra utaló jelek, hogy a 2019-es év drámai lesz, vagy hogy valamilyen óriási globális válság fenyegetne minket idén – mondta a miniszterelnök.

Kažimír állítása szerint a szlovák gazdaságot érintő kockázatok külföldre koncentrálódnak. Példaként az Egyesült Államok és Kína, illetve az EU közötti kapcsolatokat, valamint Nagy-Britanniát és a brexitet említette.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS