HIRDETÉS

A kormány szeptemberben terjeszti elő az újabb szociális csomagot

hirek.sk 2017. június 19., 16:37
POZSONY. A koalíciós partnerek jelenleg tárgyalnak a szociális csomag tartalmáról, amelyet a parlament szeptemberi ülésén terveznek beterjeszteni – tájékoztatott Robert Fico miniszterelnök.

A kormányfő elmondta, a csomag egyes intézkedésit egyszerre mutatja majd be a kabinet.

„Úgy készítjük elő ezt a csomagot, hogy szeptemberben első olvasatba kerülhessen a parlamentben. A javaslatokat illetően lesznek valamilyen kompromisszumok, de várni fogunk az adóprognózisra, hogy tudjuk, milyen mértékben van vagy nincs pénzünk rá” – fejtette ki Robert Fico mai, Peter Kažimír pénzügyminiszter társaságában tartott, a legújabb makrogazdasági prognózissal foglalkozó sajtótájékoztatóján.

Fico elmondta, az olyan intézkedéseknek, mint a minimálbér dinamikusabb növekedése, az éjjeli műszakért járó pótlék felemelése, vagy a szombatról vasárnapra végzett munkáért járó jutalék megújítása, nincs komolyabb hatásuk a közpénzekre és az állami költségvetésre. „Tudatosítani kell, hogy vannak olyan cégek, amelyek esetében ezeket a szociális vívmányokat régóta tartalmazzák a szerződések. Mi csak azt szeretnénk, hogy bekerüljenek a Munka törvénykönyvébe” – magyarázta.

A kormányfő az intézkedéscsomagról a szociális partnerekkel is tárgyalni akar, hogy azokat módosítani tudják, ha a munkáltatók bizonyos, racionális kikötésekkel állnak elő. Fico arról is beszélt, hogy június 29-ére összehívják a Szolidaritás és Fejlődés Tanácsát, amely a képzett munkaerő hiányával és a külföldi munkaerő behozatalára kifejtett nyomással foglalkozik majd. „Téma lesz mélyebb integrációnk szociális oldala, amelyről már régóta beszélünk. Készüljünk fel rá, ne érezzük azt, hogy minden ingyen van. Ahogy az EU-ba történő belépéskor valamiből engednünk kellett, így a mélyebb integráció során számolnunk kell azzal, hogy lesznek olyan intézkedések, amelyekről beszélni kell a szociális partnerekkel” – tette hozzá Fico.

Azon intézkedések részleteit, amelyek majd bekerülnek a szociális csomagba, a kormányfő nem akarja korábban bemutatni, mielőtt lezárják a tárgyalásokat a koalíciós partnerekkel. A minimálbér gyorsabb növekedésén, a pótlékok emelésén kívül szó volt az apai szabadság bevezetéséről, a kötelező 13. fizetésről, a szociális dömping tilalmáról és a munkába utazók támogatásának bevezetéséről.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS