A kormány nagyobb hangsúlyt fektetne a környezeti ártalmakra

hirek.sk | TASR 2019. január 10., 12:02

A kormány csökkentené azokat a környezeti ártalmakat, amelyek károsíthatják vagy veszélyeztethetik az ország lakóinak egészségét. Mindezt a NEHAP V. nevű, környezetvédelemért és egészségért felelős akcióterv segítségével szeretnék elérni, amelyet a kormány a szerdai ülésén fogadott el.

Fotó: Pixabay

Az akcióterv az Egészségügyi Minisztérium műhelyéből származik, és segítségével az ország nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni például a szoláriumok ellenőrzésére, amelyek az UV-sugárzás veszélyeit erősítik, emellett intenzívebben foglalkoznának az ún. zöld közbeszerzéssel, és csökkentenék a környezeti zaj hatását.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente másfél millió ember hal meg Európában a környezeti ártalmak következtében. Az akcióterv anyaga szerint a környezeti ártalmak „sok betegség elindítói, leggyakrabban krónikus betegségeké, amelyek értelmetlenül fosztják meg az embereket sok, egészségben eltöltött évtől".

Az akcióterv felhívja a figyelmet azokra a környezeti ártalmakra, amelyek komoly hatással vannak a lakosság egészégére. Ilyen a lég- és vízszennyezés, az ivóvíz-hiány, a veszélyes vegyi anyagok, a zaj, a hulladék, a talajszennyezés és az éghajlatváltozás.

A dokumentum több minisztérium (környezetvédelmi, földművelésügyi, gazdasági, közlekedési és iskolaügyi) együttműködésének az eredménye. Az akcióterv tevékenységének anyagi hátterét EU-s támogatásból és a minisztériumok költségvetéséből fogják biztosítani. Az egészségügyi miniszternek emellett kétévente jelentést fog kellenie készíteni az akcióterv megvalósításának állásáról a kormány számára.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS