A kormány kétes hitelű cégeket támogat, nem a valódi kutatókat

hirek.sk | MTI 2019. február 18., 15:56

A kormány a kétes hitelű cégeket támogatja anyagilag, azok helyett a kutatók helyett, akik valóban kutatással foglalkoznak. Erre a gyanúra hívta fel többször is a figyelmet Veronika Remišová (OĽaNO) frakcióvezető a parlamentben, mialatt Martina Lubyová iskolaügyi miniszter (az SNS jelöltje) leváltásáról vitáztak. Az ellenzék a kutatási támogatások körül kialakult helyzet miatt akarja leváltani a minisztert.

Veronika Remišová

„Nem vagyok meggyőződve arról, hogy a miniszter asszony jó befektetést csinált, és hogy ez a befektetés meg fog térülni" – jelentette ki. Remišová szerint egyes cégek háttere meglehetősen bizonytalan, a projektek elbírálása pedig megkérdőjelezhető. Az OĽaNO képviselői már feljelentést tettek támogatási csalás és hivatali hatáskörrel való visszaélés bűntettének gyanúja miatt.

„Jogos kérdéseket teszünk fel az adófizetők pénzügyeinek védelmében. Szeretnénk, ha az adófizetők pénzéből befolyt milliókat igazságosan osztanák szét, és olyan projekteket támogatnának, amelyek hasznosak Szlovákia számára. Azt szeretnénk, ha a legjobb tudósokat támogatnák" – tette hozzá Remišová.

A képviselő az EU-s támogatások elvesztéséről is beszélt. „Ekkora vesztesége Szlovákia történelme során még egy operatív programnak sem volt" – mondta Remišová, aki emögött az SNS jelöltjeinek botrányait látja.

Az OĽaNO Andrej Danko házelnök (SNS) kisdoktori munkájának ügye miatt is le akarja váltani Lubyovát. Az ellenzék szerint a munka plágium, a bizottság azonban ezt nem mondta ki egyértelműen. „A miniszter asszony hozzáállása rombolja a pedagógustársadalom hitelét, és hamis képet fest az oktatási normákról" – tette hozzá Remišová. Danko az elejétől fogva tagadja a vádakat.

Ľubomír Petrík (Smer-SD) képviselő szerint nincs szükség Lubyová leváltására, a miniszter asszony ugyanis már személyes intézkedéseket tett az ügyben. Lubyová az ülés előtt jelezte, hogy készen áll a szakmai vitára, úgy érzi azonban, hogy az ellenzék részéről ez inkább politikai színház.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS