2019. január 22., 08:33

A kormány február 15-ig terjeszti elő a brexitet érintő módosításokat

A szlovák kormány február 15-ig minden szükséges törvénymódosítást előkészít az ún. kemény brexit esetére, a parlamentet pedig felszólítja a gyorsított törvényalkotási eljárásra. Erről Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő tájékoztatott a brexittel foglalkozó tárcaközi koordinációs csoport tárgyalása után.

Peter Pellegrini
Fotó: TASR

Pellegrini megállapította: február 15-én minden olyan törvénnyel kapcsolatos javaslatnak az asztalunkon kellene lennie, amely összefügg a szükséges módosításokkal. „Mi minden lehetőségre készen állunk, és időben elfogadjuk azokat a törvényeket, amelyek részletekbe menően reagálni fognak a történésekre” – tette hozzá. Szlovákia így szerinte a legaktuálisabb helyzetre is készen áll majd. Jövő héten szerdán (január 30.) a kormány egyúttal elfogadja azt az anyagot, amely az élet minden olyan területéről szólni fog, amelyet a brexit érinthet.

Pellegrini megerősítette: Szlovákia minden olyan szükséges módosítást elfogad, amely biztosítja, hogy a Szlovákia területén élő, dolgozó vagy tanuló brit állampolgároknak megmaradnak a jelenlegi jogai.

„Szlovákia minden olyan szükséges törvénymódosítást és adminisztratív jellegű változtatást elfogad, amelyek a brexit időpontjáig biztosítani fogják, hogy a Szlovákia területén élő, dolgozó és tanuló brit állampolgárok az Európai Unió polgáraihoz hasonló jogokat élvezzenek, ahogy a brit kormány és ennek szervei is ilyen jogokat biztosítanak az ott élő, dolgozó és tanuló szlovák állampolgároknak”

– jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: ezt a kijelentést hivatalos úton is eljuttatják Nagy-Britannia képviselőinek, hogy teljesíthessék a szlovák állampolgárokkal szembeni kötelezettségeiket.

Figyelmeztetett: abban az esetben, ha a britek megállapodás nélkül lépnek ki az EU-ból, fel kell készülni arra, hogy Szlovákiának nincs a szociális biztonsággal kapcsolatban kötött szerződése az Egyesült Királysággal. „A szociális szolgáltatások területén Nagy-Britannia távozásáig még el tudunk fogadni olyan törvénymódosításokat, amelyek garantálni fogják a polgárok szociális biztonságát, jóváhagyják a ledolgozott éveiket és a szociális biztonság területén más szempontból is hasznosak” – magyarázta.
A Munkaügyi Minisztérium Pellegrini szerint készen áll arra, hogy a következő hetekben kidolgozza az Egyesült Királyság területén élő és dolgozó embereket érintő törvénymódosításokat.

A Belügyminisztérium az állandó lakhely nyilvántartásával kapcsolatban fogad el intézkedéseket, az Igazságügyi Minisztérium pedig szerinte képes reagálni az összes többi élethelyzetre, mint amilyen például a házasságkötés vagy a hagyatéki eljárás. A kormányfő hangsúlyozta: Nagy-Britannia Szlovákia hatodik legnagyobb partnere az árukivitel területén. „Nagy-Britanniába 4,6 milliárd euró értékben exportálunk, Nagy-Britanniából pedig több mint 1,2 – 1,3 milliárd euró értékben hozunk be árut” – közölte Pellegrini. Hozzátette: a kemény brexit esetén a bevételkiesés 200 és 500 millió euró közé lenne tehető. Pellegrini szerint a brexit nem jelent komoly veszélyt a munkahelyekre. Épp ellenkezőleg: Szlovákia ebből még profitálhat is, ha sikerül idecsalogatnia a brit cégeket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.