A kormány egymillió eurós támogatást nyújt a Nagykürtösi járásnak

hirek.sk | TASR 2018. május 31., 15:48

A Losonci és a Poltári járás után a kormány a Nagykürtösi járásnak is jóváhagyta az egymillió euró összegű, célzott támogatást. A pénzt a járásbeli községek, egyházak és polgári társulások az általuk benyújtott 61 projekt megvalósítására használhatják fel. Erről csütörtöki, Nagykürtösön tartott, kihelyezett ülésén döntött a kormány.

Fotó: TASR

Peter Pellegrini kormányfő kifejtette: 270 000 eurót fordítanak a helyi utak és járdák javítására, a maradékból a járásbeli községi hivatalok és kultúrházak épületeit újítják fel, esetenként a közvilágítást, vagy a községi hangosbemondókat korszerűsítik.

Az egyes községeknek 3000 és 60 000 euró közötti összegeket utalnak.

A miniszterelnök hozzátette: az elmúlt két évben mintegy 12 millió eurós uniós támogatásban részesült a járás. A pénz java részét mezőgazdasági vállalatok és gazdaságok kapták, bizonyos hányadát pedig az úthálózat és az infrastruktúra fellendítésére fordították.

A Nagykürtösi járásra vonatkozó akciótervet 2016 szeptemberében hagyta jóvá a kormány. Eszerint 2020-ig összesen 822 munkahelyet kellene létesíteni a járásban. 2018. április 30-ig 551 munkahelyet sikerült teremteni. A munkanélküliségi ráta 2015 végéhez képest mintegy 10%-kal csökkent, jelenleg 8,32%-on áll.

A kormányülés előtt a miniszterek találkoztak a járás polgármestereivel is. Utóbbiak elmondása szerint a munkájukat leginkább a közbeszerzési törvény akadályozza. A túlságosan alacsony határértékek miatt nem tudják gyorsan megoldani azokat a problémákat, amelyek azonnali intézkedést igényelnének. A kormány korábban már kilátásba helyezte a jogszabály módosítását.
Módosítás vár az információkhoz való szabad hozzáférésről szóló törvényre is. A kormányfő elmondása szerint egyes állampolgárok visszaélnek ezzel a joggal, és az önkormányzatoktól teljesen jelentéktelen információkat kérnek, amelyek nincsenek semmiféle összefüggésben a nyilvános ellenőrzéssel.
Egy új befektető 805 munkahelyet teremtene Nagykürtösön

A kormány kihelyezett tárgyalása utáni sajtótájékoztatón Pellegrini arról is beszélt, hogy összesen 805 munkahelyet teremthet Nagykürtösön egy új befektető, a német SAM Automotive vállalattól.

„Rendkívül jó hír, hogy ebből a 805 helyből körülbelül 600 helyet hoznak létre munkásoknak, 205 pozíció pedig inkább szakmai jellegű, jobban fizetett állást teremt, mert a laboratóriumok és a kutatások egy része is ide fog kerülni” – pontosított a kormányfő.

Hozzátette: ha a gyártó minden építkezési engedélyt időben beszerez, akkor a gyártás már szeptemberben elkezdődhet.

A befektetés összesen 33 millió euróba fog kerülni, és a befektető az állam támogatását is kéri. „Egy munkahely támogatása csupán 11 000 euróba kerülne, ami a korábban már jóváhagyott befektetési támogatások szlovákiai átlagához képest az egyik legalacsonyabb összeg” – állapította meg a kormányfő azzal, hogy nem lenne gondja egy ilyen támogatás jóváhagyásával.

Dalibor Surkoš, Nagykürtös polgármestere szerint dán, olasz, német és török befektetők már most is vannak a városban. „A közös találkozónkon azt mondták, hogy további 400 munkahelyet tudnának itt teremteni. Habár, sajnos már ők is találkoztak a munkaerőhiánnyal” – állapította meg a polgármester. Az új befektető szerinte jó hatással lehet a fizetésekre is a régióban.

„A fizetéseknek a többi munkáltatónál is emelkedniük kellene, mert ha ezek meg akarják tartani az alkalmazottaikat, akkor muszáj alkalmazkodniuk” – tette hozzá Surkoš, aki az önkormányzat nem hivatalos információira hivatkozva azt is elmondta, hogy körülbelül 500-600 nagykürtösi dolgozik külföldön vagy nyugat-szlovákiai autógyárakban.

Ha ezek az elutazó alkalmazottak otthon is megfelelő kereseti lehetőséget kapnának, akkor nem kellene hetente eljárniuk otthonról. Bízom benne, hogy hazatérnek ezek az emberek, Nagykürtös gyorsan elkezd fejlődni, és nemcsak a fizetések, de a többi olyan dolog is fejlődésnek indul, amely a bevételek megnövekedésével kapcsolatos – közölte.

A kormányfő szerint a Nagykürtösi járásban, az ország többi területével összehasonlítva, az egyik legnagyobb munkanélküliség-csökkenés ment végbe. „2015 végén ez 18,45 százalékon volt, ma pedig 10,13 százalékos szinten van” – pontosított Pellegrini.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS