A koalíció pártjai a válság megoldását péntekre napolták

hirek.sk 2017. augusztus 08., 13:03
POZSONY. Mára hívta össze a koalíciós tanácsot Robert Fico kormányfő, a Smer-SD elnöke. A három párt küldöttsége röviddel 10 óra után ült tárgyalóasztalhoz a pozsonyi Bôrik szállóban. A kormányfő előzetesen arra számított, hogy Andrej Danko házelnök, az SNS elnöke partnereinek magyarázatot ad a “Szlovák Nemzeti Párt abszurd lépése kapcsán“, amellyel felmondta a koalíciós szerződést. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy nem kíván engedni az SNS követeléseinek. Bő másfél óráig tartott a tárgyalás, amely után Bugár Béla bejelentette, nem olyan komoly a probléma, a pártok készek a folytatásra.

Nem is olyan súlyos a probléma

A kormánykoalícióban kialkult probléma nem is olyan súlyos, a pártok vezetői hajlandóak a folytatásra – szögezte le a koalíciós tanács ülése után Bugár Béla, s Most-Híd elnöke, aki a sajtótájékoztatóra egyedül érkezett, és tolmácsolta mindhárom párt álláspontját. Nyilatkozata azonban meglehetősen szűkszavú volt, s nem derült ki belőle semmi konkrétum a tárgyalásokról. Mindössze annyi egyértelmű, hogy a koalíció még nem zárta le a válságot, amely azáltal alakult ki, hogy Andrej Danko, az SNS elnöke felmondta a koalíciós szerződést.

Mint mondta: a tanácskozás "őszinte" volt. "A megbeszélésen egyértelműen leszögeztük, hogy a koalíciónak nincsen alternatívája, ezért a pártelnökök hajlandóak a folytatásra" – mondta Bugár. Hozzátette: meghallgatták egymás véleményét és folytatás következik. A pártelnökök augusztus 11-én, pénteken ismét találkoznak, hogy folytassák a tárgyalást, akkor majd a kormányhivatalban.

Bugár azt állítja, hogy nincsenek viták a három párt között. "Meghallgattuk egymás véleményét, és folytatjuk a tanácskozást" – ismételte meg a Most-Híd elnöke. Úgy véli, hogy „egyetlen levél“ alapján kerekedett vita a koalíción belül. " Danko elnök úr álláspontját is meghallgattuk, pénteken folytatjuk. Mivelhogy folytatjuk, ez nem is annyira súlyos" – zárta tájékoztatását Bugár.

A tanácskozás után sem Danko, sem Fico nem akart az újságírókkal találkozni.

AZ ELÖZMÉNYEK - Nem hátrál meg a Smer-SD

A koalíciós tanácsot megelőzősen hétfőn, az éjszakai órákban tanácskozott az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) szűkebb körű vezetése. A SITA hírügynökség értesülése szerint abban állapodtak meg, hogy a Smer-SD nem hátrál meg Danko követelései előtt. Az ülésről egyedül Marek Maïariè kulturális miniszter hiányzott, aki az SNS elnöke és annak koalíciós szerződés felbontására vonatkozó döntése miatt nem szakította félbe a szabadságát.

Tegnap este a kialakult helyzettel a Most-Híd vegyespárt elnöksége is foglalkozott. Bugár Béla pártelnök arra kapott mandátumot, hogy tárgyalhat a koalíciós szerződés kiegészítéséről, ám annak felmondásáról nem. Bugár az SNS vezetésétől és főként annak elnökétől, Andrej Dankótól elvárja, hogy konkrét javaslattal érkezzen a koalíciós tanács ülésére, hogy mit is akar módosítani, miért mondta fel a szerződést, illetve azt miért ily´módon tette.

Bugár nem tudja, hogy Danko mit is kér

Bugár a Most-Híd elnökségének tanácskozása után kijelentette: nem tudja, hogy Danko konkrétan mit is kér. „Ha valakinek problémája van, előbb tárgyal. Meglátjuk, hogy mivel érkezik“ – nyilatkozta, hozzátéve: arra vonatkozó mandátummal rendelkezik, hogy ez a koalíció folytassa munkáját.

A Pluska.sk információi szerint Bugár hétfőn mintegy közvetítpői szerepet játszott Andrej Danko és Robert Fico között. A két politikust azonban nem tudta hétfőn egy asztalhoz ültetni. Ugyankkor Bugár Dankóval egy befolyásos vállalkozó házában találkozott, Michal Gauèík, a TA 3 korábbi vezérigazgatója, jelenleg a nemzetiek tanácsadója. A találkozó után Bugár a Most-Híd központjába ment, ahol a párt elnöksége ülésezett.

Hrnko szerint ez csak szélsőséges megoldás lett volna

A mai koalciós tanács ülése előtt ülésezett az SNS elnöksége is. Anton Hrnko az ülésre érkezve azt mondta a sajtó képviselőinek, hogy nem pontosan érti mi történt, ugyanis arról a lépésről, amit Danko tett a pénteki elnökségi elésen, csak mint szélsőséges megoldási lehetőségről volt szó. Tehát Hrnko sem tuja, mi vezérelte a pártja elnökét.

Andrej Danko az SNS elmnökségi ülése után csak annyit mondott az újságíróknak, hogy nem tudja, milyen fordulatot vesz a jelenlegi helyzet, de a legfontosabb, hogy legalább elemi egymás iránti tisztelet működjön a koalícióban.

Összeült a koalíciós tanács

A három párt küldöttsége röviddel 10 óra után ült tárgyalóasztalhoz a Bôrik szállóban. Érkezésükkor szinte semmit nem mondtak az újságíróknak. Robert Fico csak azt üzente a sajtó képviselőinek, hogy kínosak, Bugár is elkerülte az újságírókat, és Danko sem volt hajlnadó semmit mondani.

A felállított szabályok módosítása

Hétfőn bombaként robbant a hír, hogy Andrej Danko pártelnök felmondta a 2016. szeptember 1-én a Smer-SD, az SNS és a Most-Híd által aláírt koalíciós szerződést. Ezt a lépést azzal indokolta, hogy a koalíción belül teljes mértékben szükségszerű a játékszabályok módosítása, továbbá az egymás közti viszonyok és arányok rendezése, valamint teljesen új olyan prioritásokat kell megszabni, amelyek majd az új költségvetés kidolgozása során is tükröződnek. Mindezek által megújulhat a koalíciós partnerek, illetve a nyilvánosság és koalíció közti bizalom.

Sajtóértesülések szerint a koalícióban az oktatási tárca miatt alakult ki konfliktus. A legtöbb elemző úgy véli, a lépés csupán az SNS jelöltje által vezetett oktatásügyi tárca körül kialakult botrány elkendőzésére szolgál, illetve a koalíciós partnerek zsarolásának az eszköze.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS