A klímaválság részben a fiataloknak köszönhetően vált témává

hirek.sk | TASR 2019. szeptember 20., 11:59

Zuzanu Čaputová államfő örül, hogy a fiatalok kezdeményező szerepet vállalnak, és részben nekik köszönhetően a klímaválság az egyik legfontosabb téma mind Szlovákiában, mind a nemzetközi porondon.

Fotó: TASR

Az elnök asszony az erről szóló bejegyzését a közösségi oldalán tette közzé. Emlékeztetett, hogy pénteken New Yorkba utazik az ENSZ klímacsúcsára. A klímasztrájk szervezőivel még múlt héten találkozott.

„Üdvözlöm a kezdeményezésüket. Az a nyomás, amelyet az aktivitásukkal kifejtenek a klímaválság megoldása érdekében, Szlovákia, Európa és az egész világ számára rendkívül fontos” – jelentette ki az államfő.

Elismételte: ez a generáció az első, amelyet komolyan érintenek a klímaváltozás következményei, és egyben az utolsó, amely ez ellen még tehet valamit.

A Fridays for Future kezdeményezés által szervezett klímasztrájkra négy szlovákiai városban - Pozsonyban, Kassán, Zsolnán és Besztercebányán - kerül sor pénteken. A tüntetést több mint 70 civil szervezet, Sólymos László környezetvédelmi miniszter, a Szlovák Tudományos Akadémia, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, valamint több egyetem és középiskola is támogatja.

Zuzana Čaputová államfő a következő egy hetet az Egyesült Államokban tölti, ahol részt vesz az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) klímacsúcsán (szeptember 23.) és felszólal az ENSZ Közgyűlésén is, az általános vita keretében (szeptember 24.). A klímacsúcson ki szándékozik emelni, hogy Szlovákia 2023-ig véget akar vetni a szénalapú villamosenergia-termelésnek, valamint a felső-nyitrai szénrégió nagyarányú átalakítását tervezi.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS