HIRDETÉS

A kirekesztés ellen

2011. március 28., 12:17
POZSONY. A szlovák oktatási rendszer nem kiegyenlíti, hanem elmélyíti a diákok közötti különbségeket – állapítja meg az az elemzés, amelynek célja a regionális oktatási rendszer megreformálása. Az Aktuálne.sk portálon ismertetett anyag szerint 2011 legfontosabb idevágó feladata visszavezetni a szociális szempontból kirekesztett családok gyerekeit az oktatási rendszerbe.

Az Eugen Jurzyca vezette oktatási tárca átértékelné a speciális iskolák hálózatát és több speciális pedagógust illetve asszisztenst alkalmazna. A miniszter ellenzi a tanulók különböző minőségi csoportokba való besorolását. Az iskola szerinte a hátrányos helyzetűek esetében nem a kitörést, hanem a szülők iskolázottsági szintjének „tovább vitelét“ segíti elő. A reform az óvodákban kezdődne, mert azokban a térségekben, ahol nagyobb számban élnek szociálisan hátrányos helyzetű családok, az óvodának meghatározó jelentősége van.

A szegény, többnyire roma családok gyerekeinek csupán 4 százaléka jár óvodába – mondta az Aktálne.sk portálnak Eben Friedman, a Roma Művelődési Alap /RVF/ szakértője. Azok a hat éves gyerekek, akik az iskolaérettségi teszt alapján nem kezdhetik meg az első osztályt, a nulladik évfolyamba kerülnének. Itt a szlovák nyelvvel ismerkednének, de kísérletképpen a roma nyelvű oktatás bevezetésére is dolgoznak ki projektet.

"A munka a szülőkkel kezdődik, őket kell motiválni, hogy járassák óvodába gyereküket" – fogalmazott Jaroslav Ivanèo oktatási államtitkár. Az érdektelenség egyik oka, hogy az óvodáért fizetni kell, a másik, hogy gyakran nincs a roma telepek elérhető közelségében óvoda. A Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének felmérése szerint a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek jól érzik magukat az iskolában, de még a jó eredményeket felmutató tanulók is nagyon korán abbahagyják a tanulást. Ennek elsősorban anyagi, megélhetési okai vannak – tartalmazza az elemzés.

Forrás: Aktuálne.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS