A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom nem nézhette tovább a szlovák hatóságok tétlenségét

hirek.sk 2018. december 04., 15:47

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom nem nézhette tovább a hatóságok tétlenségét a szélsőségesek által festékszóróval megrongált magyarbéli és szenci helységnévtáblák ügyében. Az eset több mint egy hónappal ezelőtt történt és hetek óta sajtónyilvánossá vált, ezért a közútkezelők passzivitása különösen elfogadhatatlan.

Fotó: KDSZ

"A tegnapi nap folyamán aktivistáink a megrongált táblákat helyreállították. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a magyar közösségek ilyen szélsőséges támadások céltáblájává váljanak. Sajnos 2018-ban továbbra is ott tartunk, hogy a nemzeti kisebbségekkel szembeni intolerancia sokkal jellemzőbb, mint a jóindulat. Nem tartjuk normálisnak, amikor az állam tétlenül nézi a magyarbéli és szenci magyar közösség elleni támadásokat" - fogalmaz a KDSZ sajtóközleménye.

Képgalériánk:
Fotó: KDSZ

Mindeközben Peter Pellegrini miniszterelnök személyes utasítása nyomán a közútkezelő azonnal eltávolította a múlt hétfőn kétnyelvűsített közlekedési tábla magyar településneveit.

"A hatóságok Bacsfán tapasztalt villámgyors reakciója olyan kettős mércéről tanúskodik, ami ellen tiltakoznunk kell. December 1-jén Peter Pellegrini Facebook-oldalán a korábbinál is sértőbb hangnemben ítélte el a bacsfai közlekedési tábla kétnyelvűsítését. A miniszterelnök újabb bejegyzésben erősítette meg korábbi nyilatkozatát, miszerint a magyar településnevek kihelyezése mögött rosszindulatú szándék áll, melynek célja a provokáció" - fogalmaz a KDSZ nyilatkozata. 

"Tisztelettel emlékeztetnénk a miniszterelnök urat, hogy a közlekedési táblák többnyelvűsítésére irányuló törekvés nemcsak Szlovákia Alkotmányával és az ország nemzetközi kötelezettségvállalásaival áll teljes összhangban, hanem az általa vezetett kormány programjával is.  A KDSZ  köszönetet mond mindazoknak, akik kiállnak a kétnyelvű közlekedési táblákért és nyelvi jogaink érvényesítéséért. Támogatásukkal olyan összefogás született, amelyre mindannyian büszkék lehetünk" - zárul a nyilatkozat.

Forrás: KDSZ
0 HOZZÁSZÓLÁS