A kerékpárosok sem fogyaszthatnak alkoholt, ha nyeregbe pattannak

hirek.sk | TASR 2018. május 16., 09:41

2017-ben a rendőrök 3716 olyan szabálysértést regisztráltak, amelyet kerékpárosok követtek el. Az esetek nagyobb részében az alkohol játszott szerepet. A kerékpárosok, akárcsak a gépjárművek vezetői nem fogyaszthatnak alkoholt, ha útra kelnek.

Fotó: pixabay.com
A biciklizőkkel szemben a törvény azonban valamelyest megengedőbb. Legfeljebb fél ezrelék alkohol lehet a szervezetükben, amennyiben beépített településrészen vagy a kerékpárosok számára kijelölt úton közlekednek. A rendőrség szóvivője, Denisa Baloghová elmondta, hogy akinél ennél magasabb értéket mérnek, az akár 800 eurós büntetést is kaphat. Tavaly 755 személynél egy ezrelék alatti, 1902 személynél ennél magasabb értéket mutatott ki az alkoholszonda.

A kerékpárosok nem feledkezhetnek meg a további előírásokról sem. Fényvisszaverő elemeket kell viselniük, különös rossz látási viszonyok esetén vagy éjjel. Településeken kívül bukósisakot is kötelesek viselni. A 15 évesnél fiatalabb gyermekek számára a bukósisak viselése minden esetben kötelező. A tíz évesnél fiatalabbak csak kerékpárutakon vagy erdei utakon kerekezhetnek egyedül, egyébként csakis felnőttek kíséretében indulhatnak el.

0 HOZZÁSZÓLÁS