A képviselők 25 alkotmánybíró-jelöltet hallgatnak meg május elején

hirek.sk | TASR 2019. április 30., 15:09

Május 2-án és 3-án kerül sor az alkotmánybíró-jelöltek nyilvános meghallgatására a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa Vármegyeház téri történelmi épületében Pozsonyban. A kitűzött időpontot jóváhagyta a parlament alkotmányjogi bizottsága is.

Fotó: TASR

A soron következő jelöltválasztáson 25 pályázó indul, közülük hárman először jelöltették magukat.

A bizottsági tagok harmadszor fogják meghallgatni a jelölteket. Csütörtökön, május 2-án 13, pénteken pedig 12 jelöltet terveznek meghallgatni. A jelöltek ábécé sorrendben mutatkoznak be. A bemutatkozás idejét korlátozzák. Ezt követően válaszolnak a pályázók a parlamenti képviselők és az államfő küldöttének kérdéseire.

Az újabb választáson a következő alkotmánybíró-jelöltek indulnak: Pavol Boroň, Katarína Čechová, Anton Dulak, Robert Šorl, Peter Straka, Ladislav Duditš, Libor Duľa, Martin Vernarský, Michal Matulník, Martina Jánošíková, Michal Ďuriš, Dagmar Fillová, Eva Fulcová, Boris Gerbery, Eva Kováčechová, Štefan Kseňák, Peter Melicher, Soňa Mesiarkinová, Edita Pfundtner, Radoslav Procházka, Zuzana Pitoňáková, Marek Tomašovič, Monika Jurčová, Vieroslav Júda és Patrik Palša. Jurčová, Júda és Palša az új jelöltek.

A jelöltválasztásra a parlament május 9-én kezdődő ülésén kerül sor. A képviselők eddig kétszer szavaztak az alkotmánybíró-jelöltekről, de még nem sikerült megválasztani mind a 18 jelöltet. Az első szavazáson senkit sem, a másodikon nyolc jelöltet választottak meg, akik közül az elnök három új alkotmánybírót nevezett ki, működőképessé téve ezáltal az Alkotmánybíróság plénumát. Az Alkotmánybíróság elnökének Ivan Fiačant nevezte ki. A taláros testületben jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS