A kampánycsend megszegése a választási eredmények érvénytelenítéséhez vezethet

hirek.sk | TASR 2018. november 03., 10:59

A kampánycsend megszegése szankciókat vonhat maga után, szélsőséges esetben akár a választások érvénytelenítését is. A választási moratóriummal kapcsolatban Eduard Bárány, az Állami Választási Bizottság elnöke adott bővebb tájékoztatást.

Fotó: TASR

Bárány rámutatott, hogy a választások előtt 48 órával életbe lépő moratórium szigorúan vonatkozik bármely típusú médiamegjelenésre.

Ennek értelmében az online médiában tilos bármilyen új információt hozzátenni a már korábban publikált cikkekhez. Ez alatt az időszak alatt az internetes portálokon már nem jelenhetnek meg választási politikai reklámok, ahogy a választásokkal kapcsolatos közvetlen ajánlatokként küldött elektronikus levelek is tiltottak.

A kampánycsend időszaka lehetővé teszi a szavazók számára, hogy békés körülmények közt fontolhassák meg választási szándékukat.

"Ha az utolsó pillanatban tesznek közzé egy-egy jelölttel kapcsolatban bármilyen sokkoló információt, azzal pozitív vagy negatív irányban befolyásolhatják a választók döntését. Minél közelebb van ez a választás időpontjához, annál nagyobb lehet a hatása, a választásokat akár döntően is befolyásolhatja" - tette hozzá a bizottság elnöke. Bárány szerint ezért nem szabad a jelöltek javára vagy hátrányára bármilyen információt közzétenni ebben az időszakban. Szélsőséges esetben a kampánycsend megszegése miatt a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága el is törölheti a választási eredményeket.

Az elnök javaslata szerint, hogy ha az adott településen bármilyen fontos esemény történik, amelyről a média tudósítani szeretne, akkor ne az adott település választásokon induló vezetőjét kérdezzék. A felmerülő kérdésekre az önkormányzat vagy a járási hivatal illetékes személyeitől kérjenek választ.

Az információs moratórium esetleges megsértését az illetékes állami bizottság ellenőrzi.

Bárány felhívta a figyelmet arra is, hogy az internetes média esetében a bizottság munkáját a belügyminisztérium informatikusai is segítik. Más típusú média esetében könnyebb alkalmazni a tilalom megsértésével kapcsolatos szankciókat, mivel könnyebb megtalálni a felelős személyt.

Szlovákiában az önkormányzati választások egy hét múlva, november 10-én lesznek. A hivatalos adatok szerint 2926 településen hirdettek ki önkormányzati választást, beleértve Pozsony és Kassa településrészeit is. Szlovákiában több mint 4,4 millió polgár jogosult választani.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS