A japán kormányfő Pozsonyban

hirek.sk | TASR 2019. április 25., 12:36

Első alkalommal járt Szlovákiában japán miniszterelnök. Abe Shinzó csütörtökön Peter Pellegrini szlovák kormányfővel találkozott.

Abe Shinzo és Peter Pellgrini pozsonyi kézfogása Fotó: TASR

A kétoldalú kapcsolatokat értékelve Pellegrini és japán kollégája különösen nagyra értékelte a szociális biztosításról szóló megállapodást, amely idén júliusban lép hatályba. Ez alapján könnyebben vállalhatnak munkát szlovákok Japánban, illetve japánok Szlovákiában, és ezt kölcsönösen figyelembe vehetik majd a nyugdíjak megállapításánál is. A japán miniszterelnök bízik abban, hogy a szerződésnek köszönhetően csökken a Szlovákiában működő japán vállalatok megterhelése is.

Peter Pellegrini nagyra értékelte, hogy a japán cégek nemcsak a termelésbe, hanem a kutatásba és műszaki fejlesztésbe is beruháznak. Szlovákiában több mint 60 japán társaság tevékenykedik, ezek kb. 13 ezer embert foglalkoztatnak. Abe Shinzo megjegyezte, hogy Japánban a szlovákiai Eset is jelen van. A japán vendég külön megköszönte, hogy Szlovákia is támogatta a 2025-ös világkiállítás Japánban történő megrendezését.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS