A három legfőbb közjogi méltóság csütörtökön közös nyilatkozatot ír alá

hirek.sk | TASR 2019. június 26., 12:41

A három legfőbb közjogi méltóság, Zuzana Čaputová államfő, Andrej Danko, a parlament elnöke és Peter Pellegrini kormányfő csütörtökön találkoznak a pozsonyi várban, hogy aláírjanak egy közös nyilatkozatot Szlovákia külpolitikai irányáról. Erről Tomáš Kostelník, a parlament elnökének szóvivője tájékoztatott szerdán.

Fotó: TASR

Egy hasonló deklarációt Andrej Kiska volt államfő, Andrej Danko házelnök és Robert Fico volt kormányfő is aláírtak 2017 októberében. Ebben kötelezték magukat, hogy mindhárman gondot fordítanak a világos és felelősségteljes kommunikációra Szlovákia Európa- és NATO-párti irányvonaláról külföldön és idehaza, a szlovák állampolgárok felé is.

A nyilatkozatban a közjogi méltóságok azt is leszögezték, hogy Szlovákia jövőjét az EU magjában látják, és támogatják az eurózóna folyamatos elmélyítését is.

Emellett szorgalmazták a belső piacon az egyenlő bánásmód elvét, és elutasították a fogyasztók diszkriminálását. A deklarációban az is szerepelt, hogy a három legfőbb közjogi méltóság lépéseket fog tenni a szlovák állampolgárok biztonságának erősítése érdekében, és támogatni fogják a szövetségesként vállalt kötelezettségek teljesítését, beleértve azt is, hogy 2020-ra a védelmi kiadásoknak el kell érniük a GDP 1,6 százalékát.

Az elnök asszony június 18-án helyezte kilátásba a 2017-es nyilatkozat aktualizálását, miután először találkozott Dankóval és Pellegrinivel.

0 HOZZÁSZÓLÁS