A gyermek után járó adókedvezmény megduplázása a családokat segíti

hirek.sk | TASR 2018. október 12., 12:02

A Most-Híd párt javasolja a hat év alatti, eltartott gyermekek után járó adókedvezmény összegének megduplázását. A változtatás 2019. április 1-jével lépne életbe.

A jövedelemadóról szóló törvény módosítását Bugár Béla, Sárközy Irén és Bastrnák Tibor képviselők terjesztették a parlament elé. A törvényjavaslattal a parlament már a következő, október 16-án kezdődő ülésén fog foglalkozni. Az adóalannyal egy háztartásban élő, eltartott gyermek után járó adókedvezmény összege 2019. január 1-től havonta 22,17 euró lesz. Az egy gyermek után járó adókedvezmény évi 266,04 eurót tesz ki, függetlenül attól, hogy iskoláskor előtti életkorban lévő, vagy idősebb gyermekről van-e szó. A Most-Híd javaslata értelmében 2019. április 1-től az adóalannyal egy háztartásban élő, hat év alatti eltartott gyermek után járó adókedvezmény összege a kétszeresére, vagyis havi 22,17 euróval emelkedne.

A párt a javaslattal főleg a fiatal családokat akarja segíteni, illetve kedvező feltételeket kíván teremteni a családalapításhoz. A javaslat beterjesztői rámutattak, hogy a hat év alatti gyermeket, gyermekeket nevelő fiatal családok kiadásai jelentősen megnőnek az óvoda-, illetve iskolalátogatás megkezdésével.

„A családok anyagi támogatása a legfontosabb, és erre ez a legjobb eszköz. Éppen ezért indítványoztuk a kollégákkal az adókedvezmény megduplázását. A család minden egyes, hat év alatti gyermekre több pénzt fordíthat majd” – közölte Sárközy Irén, a törvény egyik beterjesztője egy pénteki sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a javaslatot a párt családbarátnak tekinti.

„A legjobb intézkedés az, ha az emberek zsebében több pénzt hagyunk. Bízom benne, hogy ezt a javaslatot az ellenzék is megszavazza, mert helyes, és az állampolgárok javát szolgálja” – egészítette ki párttársa szavait Ivan Švejna, a munkaügyi minisztérium államtitkára. Hozzátette: Szlovákiában ún. „csendes adózás” folyik. „Ez azt jelenti, hogy a bérek növekednek, de az adóalap-csökkentő tételek nem emelkednek, ezért az emberek több adót fizetnek. A mi javaslatunk radikális segítséget jelent, mivel megkétszerezi az adókedvezményt” – véli Švejna.

Bár a javaslat egyrészről kedvezőtlenül fogja befolyásolni az államháztartást, a másik oldalon pozitív társadalmi hatása lesz, hangsúlyozzák Bugárék. Az intézkedés következtében jövőre 39,7 millió euróval, 2020-ban 74,6 millió euróval, 2021-ben pedig 80,2 millió euróval kevesebb személyi jövedelemadó folyna be az államkasszába.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS