A gyanúsítottak szalvétában kapták meg a pénzt, később többet kértek

hirek.sk | TASR 2018. október 09., 16:38

A Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) kedden közzétette a Kuciak-gyilkosság négy gyanúsítottjának előzetes letartóztatásáról szóló határozat indoklását, mely tartalmazza az előre megfontolt emberölés előkészítésének, végrehajtásának és kifizetésének részleteit is. A dokumentumból az is kiderül, hogy Alena Zs., a gyilkosság állítólagos megrendelője tagadja, hogy lett volna bármilyen indítéka megrendelni azt.

Fotó: TASR

A határozat szövegéből az derül ki, hogy a gyanúsítottak többször is megnézték a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová házát. Alena Zs. a gyanú szerint átadott a többi gyanúsítottnak egy mobiltelefont az újságíró arcképével és az állandó lakcímével. Ezt követően megegyeztek a 70 000 eurós árban, melynek egy részét egy elengedett tartozás tett ki.

A gyilkosság idején a gyanúsítottak 80 euróért vásárolt mobiltelefonokon kommunikáltak egymással. A feltételezett gyilkos, Tomáš Sz. a gyilkosság végrehajtása után a futballpályához ment, ahol felvette őt Miroslav M., és közösen elmentek a közvetítőhöz, A. Zoltánhoz. Az 50 000 eurós jutalmat szalvétába csomagolt, 500 eurós bankjegyek formájában kapták meg.

A dokumentumból az is kiderül, hogy miután a kettős gyilkosság híre megjelent a médiában, két gyanúsított további, egyelőre ismeretlen összegű jutalmat kért a megrendelőtől, akit nem ismertek. A pénzt megkapták.

Az ŠTS szerint Alena Zs. csak a közvetítő szerepét játszhatta az ügyben, és valószínűleg egy másik személy bérelhette fel, vagy bízhatta meg azzal, hogy keressen olyan embereket, akik képesek végrehajtani a gyilkosságot. Ez a bizonyos személy bocsáthatta a nő rendelkezésére azt a pénzösszeget, melyet a gyilkosok kaptak a bűncselekmény végrehajtásáért cserébe. A végső megrendelő kilétét egyelőre nem sikerült egyértelműen megállapítani.

A dokumentum szerint Alena Zs. saját bevallása szerint önkéntes munkanélküli, nincs semmilyen állandó bevétele, a kihallgatáson pedig azt állította, hogy nem rendelkezik vagyonnal. Ennek ellenére a házkutatás során 23 000 euró készpénzt találtak nála a rendőrök, 200 eurós bankjegyekben.

Saját bevallása szerint egy Mercedes-Benz CLA típusú személygépkocsit használ, mely az édesanyja nevén szerepel. Ezen kívül mintegy három hónapja kölcsönöz egy Mercedes-Benz GLE Coupé típusú személyautót is. „Ebből világosan kitűnik, hogy az aktuális anyagi körülményei egyértelműen nincsenek összhangban a törvényesen bevallott jövedelmével, hanem azzal ellentétben állnak” – állapította meg a bíróság. Hozzátették: fennáll a veszélye, hogy ha Alena Zs. szabadlábon maradna, bűncselekmények elkövetéséből tartaná fenn magát és a családját.

Alena Zs. a meghallgatáson abszurdnak nevezte, hogy a gyilkosság megrendelésével gyanúsítják őt.

Azt állította, hogy rendszeres bevétele van, semmit sem követett el, nincs miért elmenekülnie és semmilyen indítéka nem volt, hogy megrendelje a gyilkosságot.

Az ŠTS vizsgálóbírója azért döntött a négy gyanúsított előzetes letartóztatása mellett, hogy megakadályozza a gyanúsítottak szökését, illetve azt, hogy újabb bűncselekményeket kövessenek el, vagy befolyásolják a szabadlábon lévő tanúkat. A. Zoltán kivételével a másik három gyanúsított fellebbezett a döntés ellen. A Legfelsőbb Bíróság a fellebbezést elutasította. A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze lemondott a fellebbezési jogáról.

Ján Kuciak az Aktuality.sk hírportál szerkesztőségében dolgozott oknyomozó újságíróként. Kuciakot és jegyesét február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban, egy 9 mm kaliberű pisztolyból leadott lövésekkel. Az ügyész szerint a kettős gyilkosság Kuciak újságírói tevékenységével függött össze.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS