A gazdasági kapcsolatok élénkítéséről tárgyalt Fico szerb kollégájával

hirek.sk 2015. április 02., 18:09
POZSONY. Szlovákia és Szerbia gazdasági kapcsolatainak élénkítéséről, valamint Belgrád európai uniós integrációs folyamatáról tárgyalt Robert Fico Aleksandar Vuèiè szerb kormányfővel csütörtökön Pozsonyban. "Szlovákia továbbra sem ismeri el Koszovó függetlenségét, nincs okunk arra, hogy változtassunk álláspontunkon" - fogalmazott a tárgyalás utáni sajtótájékoztatón Robert Fico.

Szlovákia és Szerbia kétoldalú kapcsolatai jól fejlődnek, a két ország gazdasági együttműködését ugyanakkor dinamikusabbá kell tenni - hangoztatta Robert Fico a szerb kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Robert Fico Pozsony teljes körű támogatásáról biztosította Aleksandar Vuèièot Szerbia európai uniós csatlakozási törekvéseivel kapcsolatban. Hangsúlyozta: az integrációs folyamatban vannak olyan fejezetek, amelyek megnyitására Belgrád már most készen áll.

Fico elmondta: Szerbia "stabilizáló" tényező a régióban, és úgy értékelte, hogy "felbecsülhetetlen" az a szerep, amelyet Belgrád EBESZ elnökként az ukrajnai konfliktus rendezésében közvetítőként betölt.

Robert Fico egy újságírói kérdésre adott válaszában leszögezte: Pozsony Koszovó függetlenségével kapcsolatos álláspontja változatlan. "Nincs okunk arra, hogy változtassunk az álláspontunkon (...) nem ismerjük el Koszovó önállóságát" - fogalmazott a kormányfő.

"Koszovóval szembeni viszonyunk változatlan, ám ez nem jelenti azt, hogy nem fogunk tovább tárgyalni az albánokkal" - mondta a témával összefüggésben Aleksandar Vuèiè.

A szerb miniszterelnök Robertt Ficóhoz hasonlóan ugyancsak méltatta a két ország hagyományosan jó kapcsolatait. A gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzésével kapcsolatban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a két ország közti árucsere összegét már a közeljövőben sikerül 600 millió euróra növelni a jelenlegi 400 millióról.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS