A gazdák tegyék közzé a földbérleti törvénnyel kapcsolatos kifogásaikat

hirek.sk | TASR 2018. június 21., 18:11

Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke csütörtökön találkozott a tüntető gazdákkal, akiknek azt tanácsolta, hogy gyűjtsék össze a földbérlést szabályozó törvénnyel kapcsolatos kifogásaikat, illetve létesítsenek egy szakmai szervezetet, amely képviselné őket a tárgyalásokon. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak (MPRV) rövid időn belül készítenie kell egy írásbeli kimutatást arról, hogy az ún. kassai felhívás hány követelését teljesítették eddig.

A tüntetők a házelnöknél is jártak Fotó: TASR
A mai találkozó után is elismerem, hogy a földbérlést szabályozó törvény nem feltétlenül tökéletes. Ezért megkértem és nyilvánosan is felszólítom a kistermelők képviselőit, hogy még egyszer gyűjtsék össze a korábban elfogadott, földbérlést szabályozó törvénnyel kapcsolatos kifogásaikat. Teljes mértékben támogatom a kistermelőket abban, hogy létrehozzák a saját szakmai szervezetüket, amely képes lesz konkurálni a nagy mezőgazdasági egységekkel” – jelentette ki a parlament elnöke.

Hozzátette: a találkozó után kapcsolatba lépett Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszterrel, akit felkért, hogy „írásban, világosan és határozottan foglaljon állást a gazdák kassai felhívásával kapcsolatban.”

Danko azt ígérte, a következő órákban, illetve rövid időn belül a földművelésügyi minisztérium közzéteszi, a gazdák mely követeléseit teljesítette már, melyeket készül még teljesíteni, és ez mennyi időt fog igénybe venni.

Néhány megvalósítható, és már megvalósították, néhányat nem. Információim vannak a Főügyészség segítőkészségéről is, ami a kereszttámogatásokkal kapcsolatos csalások kivizsgálását illeti” – tette hozzá Danko, aki szerint ha egyvalakit elkapnak, az a többi csalót is el fogja rettenteni.

Patrik Magdoško, a találkozón részt vevő egyik gazda elmondta: mindaddig folytatják a tüntetést, amíg el nem érik a céljukat, és alá nem írnak egy memorandumot a kormánykoalíció képviselőivel.

Az Andrej Dankóval való találkozó eredménye jelentéktelen, semmilyen hatással nincs arra, hogy folytatódnak-e a tüntetések, vagy sem. A tüntetések folytatódni fognak, mivel a részéről nem láttunk igyekezetet arra, hogy összehívja a Koalíciós Tanácsot, amit szükségesnek tartunk ahhoz, hogy alá legyen írva a memorandum. Kérték tőlünk ennek a memorandumnak a szövegét. Mi úgy gondoljuk, hogy a memorandum szövegének a kassai felhíváson kell alapulnia. A memorandumnak köteleznie kell a koalíciós partnereket arra, hogy közzétegyék, hogyan és mikor oldják meg az egyes pontokat, amelyek magukkal hozzák a szlovák mezőgazdaság reformját” – tette hozzá Magdoško.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS