HIRDETÉS

A fagy sem fékezi meg az influenzajárványt

hirek.sk 2018. február 01., 13:46
POZSONY. Egyre többen betegednek meg influenzában Szlovákiában. Egyelőre még nem beszélhetünk országos méretű járványról, ám a szakemberek szerint az hamarosan kirobban. Az influenza azonban nem csak a hazai lakosságot sújtja, hanem az európai országok többségét.

A közelgő járványt a fagyos, télies időjárás sem fékezheti meg, ahogy azt többen vélik. „Az influenzavírusok ugyanis a fagyokat is túlélik. Cseppfertőzésről lévén szó, a levegő útján terjednek. A száraz levegőben a cseppecskék kisebbekre esnek szét, így még tovább maradnak a légtérben" – magyarázta a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője, Zuzana Drobová. Télen a légutak nyálkahártyáját borító erek összehúzódnak, s ezáltal a vírus könnyebben jut be a szervezetbe.

Európában, így Szlovákiában is főként a B típusú influenzavírus terjed. Az influenza „ausztrál típusát” nálunk az aktuális influenzaidényben csak egyszer észlelték. „Arra az jellemző, hogy főként az idősebb emberek megbetegedését és elhalálozását idézi elő, mert többségüknek már meggyengült az immunrendszere” – mondta el az ÚVZ szóvivője. Ez a vírus tavaly Ausztráliát sújtotta.

Az influenza ellen leghatékonyabban oltással védekezhetünk, aminek az árát idehaza valamennyi egészségbiztosító megtéríti. A szakemberek elsősorban az idült betegségekkel küszködőknek, az idősebbeknek, a gyengébb immunrendszerrel bíróknak és az egészségügyi dolgozóknak ajánlják az oltást. Legmegfelelőbb időszak annak beadására október-november, amikor még elég idő marad az ellenanyagok termelődésére, de később is érdemes, sőt, még az influenzajárvány idején sem felesleges.

„Akkor azonban fennáll annak a kockázata, hogy a beoltott személy korábban megbetegszik, mint megfelelő mennyiségű ellenanyag termelődne” – magyarázta Drobová. A megfelelő szint eléréséhez 10-14 napra van szükség, s 6-12 hónapig marad meg a szervezetben.

Az influenzát a gyakori szellőztetéssel és kézmosással is megelőzhetjük. Továbbá megfelelően kell öltözködni és kerülni kell a tömeget. Hatékonyan és gyakran kell szellőztetni főleg az óvodákban, iskolákban és munkahelyeken is. Az embereken az elegendő pihenés és a helyes táplálkozás – sok gyümölcs, zöldség és folyadék fogyasztása is segíthet. Egyes ajánlások szerint az influenzaidényben érdemes kerülni a kézfogásokat, köhögéskor pedig papír zsebkendőt kell a szánk elé tenni.

A vírus főként a köhögés és tüsszögés során terjed. Nem mindegyik megfázás vagy köhögés jelenti azonban automatikusan azt, hogy az ember már influenzás. Az ugyanis hirtelen támad meg minket, miközben magas, akár 40 Celsius-fok feletti láz is kíséri, és különféle szövődményekkel járhat együtt. Influenza esetén nem hatnak az antibiotikumok.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS