2018. május 28., 19:05

A Doborgaz és Dunakiliti közötti biciklis hídnak 2021-ig kellene elkészülnie

Biciklis híd épül a Duna régi medre fölött a szlovák-magyar határon, Pozsonytól nem messze, Doborgaz és Dunakiliti községek között. Nemrég aláírták azt a támogatási megállapodást, amely szerint hamarosan elkezdik a nyilvános megrendelések jóváhagyását és megvalósítását, valamint az építkezési munkálatokat. A terv szerint a hídnak 2021 augusztusáig kellene elkészülnie.

Doborgaz - Dunakiliti - biciklis híd terve
Fotó: TASR

Boráros József, Doborgaz polgármestere elmondta, hogy a biciklis híd építése 10,5 millió euróba fog kerülni, és hogy a költségek legnagyobb részét uniós támogatásból fedezik. A híd egyfelől a Szlovákia és Magyarország közötti rendszeres közlekedést biztosítja, másfelől segíthet az idegenforgalom fellendítésében.

A két ország közötti megegyezés szerint a híd elsősorban a bicikliseknek és a gyalogosoknak fog szolgálni, de mentőegységek és karbantartó járművek is közlekedhetnek majd rajta. Vagyis a hídon nehéz járművek is átmehetnek, mint például tűzoltóautók, amelyek segíthetnek az esetleges katasztrófák vagy árvizek során.

A Vízgazdasági Építő Társaságot egyelőre nem értesítették hivatalosan a projekt elfogadásáról. A munkálatok csak akkor kezdődnek, miután minden jóváhagyási folyamat lezárul.

A közlekedésügyi tárca szerint a Doborgaz és Dunakiliti közötti biciklis híd építése elősegíti a határokon átnyúló együttműködést, hozzájárul a turizmus fellendítéséhez, illetve az érintett régiók gazdasági és társadalmi fejlődéséhez. A projektet többek között Nagyszombat megye is támogatja.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.