A cseh állampolgárság felvétele miatt veszítik el legtöbben a szlovákot

hirek.sk | TASR 2018. november 25., 16:14

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint már 2633-an veszítették el szlovák állampolgárságát az érvényben lévő állampolgárságról szóló törvény miatt.

A statisztika a 2010. július 17-től 2018. november 22-ig tartó időszak adatait tartalmazza.

Továbbra is a német (615) és az osztrák (392) állampolgárságot felvevők tartózkodnak a dobogó alsóbb fokain, de az élbolyhoz tartoznak a brit (290), az amerikai (123), valamint a magyar (113) állampolgárságot felvevők. Kevesebb, mint százan vették fel a svájci (61), a norvég (58), az ausztrál (53), a holland (47), a kanadai (46), az ír (44), a belga (36), az olasz (28), a svéd (20), a finn (18), a francia (15) és a dán (10) állampolgárságot a szlovák elvesztése mellett. A luxemburgi, az orosz, a kínai, az új-zélandi, a lengyel, az izlandi, az ukrán, az izraeli, a spanyol, a szerb és a szingapúri miatt kevesebb, mint tízen mondtak le a szlovákról. Egy esetben továbbra sem tudják a hatóságok, hogy milyen állampolgárság vezetett a szlovák elvesztéséhez.

A szlovák állampolgárságot az első Fico-kormánynak köszönhetően veszítik el az érintettek, mivel Ficóék a 2010-es magyarországi könnyített kettős állampolgárság felvétele érdekében meghozott törvényre reagáltak ezen törvény megalkotásával.

A jelenlegi szlovák törvény értelmében mindenki elveszíti szlovák állampolgárságát, aki más országét felveszi.

A törvényt többször szerették volna módosítani, de az enyhítő javaslatok egyszer sem lettek elfogadva. Az Alkotmánybíróság is foglalkozott az állampolgársági törvénnyel, de a felülvizsgálat végeztével sem tudta megállapítani, hogy szabályos-e a jelenleg is érvényben lévő jogszabály.

Egyedi esetekben lehetőség van a szlovák állampolgárság visszaszerzésére - azt a 2015 februárjától érvényben lévő belügyminisztériumi szabálymódosítás teszi lehetővé. Ezen szabály értelmében az 1993. január 1-je után szlovák állampolgárságukat elveszítők kérvényezhetik annak visszaszerzését. A felülvizsgálat során figyelembe veszik az elveszítés körülményeit, elsősorban az idegen országban lakhellyel rendelkezők eseteit veszik figyelembe.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS