HIRDETÉS

A Comenius Egyetem a 433. helyre került a világranlistán

hirek.sk 2017. december 07., 08:11
POZSONY. A Comenius Egyetem a természettudományok tanítása területén jobb helyre került a rangsorban. A Round University Ranking világranglistán való helyezés megerősítette, hogy az egyetemen minőségi oktatás folyik a természettudományok terén.

Legrégibb egyetemünk a természettudományok kategóriájában a 240. helyre került. Összesítve ebben a rangsorban az egyetlen szlovák képviselőként a Comenius Egyetem a 433. helyen végzett. Erről Andrea Földváryová, a Comenius Egyetem kapcsolattartásért felelős osztályának munkatársa tájékoztatott.

Az orvostudományok terén a Comenius Egyetem a 279. helyen végzett, ez 2016-hoz képest 37 hellyel jobb eredmény. A humán tudományok területén az egyetem a rangsor 285., a szociális tudományok terén a 430. és az élő természetről szóló tudományok kategóriájában a 356. helyre került.

„A pozsonyi Comenius Egyetem három kategóriában is a világ első háromszáz egyetemének ezüst ligájába tartozik” – hangsúlyozta a sajtójelentésben Földváryová.

A rangsor a www.roundranking.com/ranking.html world weboldalon található, 2010 óta nyújt adatokat, négy alapvető területen értékeli 20 indikátort értékel: oktatás (40 %-ban), kutatás (40 %-ban), nemzetközi diverzitás (10 %), pénzügyi megtarthatóság (10 %).

Az eddigi nyolc év során a lista 80 országból a világ 930 legjobb egyetemét értékelte. Az egyes tényezők részletes jellemzése a weboldalon a metodológia részben érhető el.

Az első helyet a Round University Rankingban a Harvard Egyetem érte el, a második helyen a California Institute of Technologi (Caltech) végzett, a harmadik helyre a Chicagoi Egyetem került.

A negyedik helyen a College London, az ötödik helyen a Stanford University végzett.

A Round University Ranking a világranglisták egyike, amelyek a kutató egyetemeket értékelik. Az elmúlt napokban tették közzé az U.S.News@World Report rangsorát, a Comenius Egyetem a rangsorban az 511. helyre került, a legjobb helyre a szlovákiai egyetemek közül. A Comenius Egyetem mögött a 894. helyen végzett a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem, a Szlovák Műszaki Egyetem a rangsor 1065. helyére került, tette hozzá Földváryová.

Forrás: Sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS