A bűnöző beismerte tetteit

hirek.sk | TASR 2018. május 16., 10:15

Annak ellenére, hogy N. „Csonti” Zsolt ügyvédje kedden a vádirat felolvasása után a besztercebányai Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) előtt kijelentette, hogy „az eljárásnak ebben a szakaszában nem fognak nyilatkozni”, nem sokkal később ügyfele beismerte bűnösségét.

Fotó: illusztráció

Hasonlóan tett bűntársa, Kristián K. is, akinek beismerő vallomása ugyanakkor csak a bűnszervezet alapításának, működtetésének és támogatásának bűncselekményére vonatkozott. A dunaszerdahelyi Sátor-bűnbanda pere kedden vette kezdetét a besztercebányai Büntetés-végrehajtási Intézetben.

A 14 vádlott közül tizenegyen jelentek meg a bíróságon. Hatan, köztük N. Zsolt is, előzetes letartóztatásban vannak.

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze több súlyos bűncselekmény, többek között kilenc gyilkosság, bűnszervezet alapítása és működtetése, illetve hűtlen kezelés és strómanokon keresztül történő jogosulatlan áfavisszaigénylés miatt emelt vádat a banda tagjai ellen. A gyilkosságok áldozatai között vannak „hűtlenné” vált bandatagok, más, konkurens bandák tagjai és strómanok is. Az ügyész a vádiratban megállapította, hogy a Sátor-banda minimálisan 1999 és 2010 között tevékenykedett elsősorban Dunaszerdahelyen, de a Galántai, Komáromi járásokban, illetve az ország más pontjain, és Magyarországon is.

Az egyik legbrutálisabb kivégzés, amely a néhai Sátor Lajos által vezetett bűnbanda számlájára írható, Reisz Andor meggyilkolása volt, akit 2006-ban lőttek le, majd holttestét állítólag feldarabolták, egyes részeit ledarálták, és a folyóba dobták.

A besztercebányai tárgyaláson megjelent a két meggyilkolt Raisz-fivér édesapja is. A fivéreket korábban összefüggésbe hozták a Pápay-banda tagjainak tömeges kivégzésével a dunaszerdahelyi Fontána bárban.

Édesapjuk kedden kijelentette: fiainak semmi köze nem volt a gyilkosságokhoz, és minden törvényes eszközzel élni fog, hogy rehabilitálja őket. Említést tett korrupt rendőrökről is, akik fedezték a fiai gyilkosait, azzal a céllal, hogy „megvádolják és eltakarítsák a Raisz-családot Dunaszerdahelyről.”
0 HOZZÁSZÓLÁS