A Besztercebánya megyei politikusok tiltakoznak a Most-Híd javaslata ellen

hirek.sk | TASR 2019. július 03., 11:30

A Most-Híd törvényjavaslata az adóalap adómentes hányadának emeléséről csaknem 150 millió euróval rövidítheti meg az önkormányzatokat. Erre Besztercebánya megyei független politikusok hívták fel a figyelmet.

Annak érdekében, hogy a parlament ne fogadja el ezt a szerintük felelőtlen javaslatot, országos kampányt indítanak és tüntetéseket is kilátásba helyeztek. Az erről szóló nyilatkozatot kedden küldték el a TASR hírügynökségnek.

A nyilatkozatot Ondrej Lunter, a megyei önkormányzat alelnöke, Tomáš Abel, Breznóbánya (Brezno) polgármestere, Stanislav Horník, Herencsvölgy (Hriňová) polgármestere, valamint Martin Juhaniak és Mikuláš Pál megyei képviselők írták alá.

Azt állítják, hogy a javaslat következtében az önkormányzatok 2020-ban 149 millió eurót veszítenének. Egyben rámutattak, hogy a családok jövedelme csak 0,4%-kal nőne, ami mindössze havi 3,80 euró pluszbevételt jelentene.

A javaslat tehát csak minimális segítséget jelentene a háztartásoknak, viszont elszegényítené az összes szlovákiai községet és megyét.

„Az idősek száma, akik arra várnak, hogy helyet kapjanak a szociális otthonokban, három év alatt megháromszorozódott, és tovább nő. Míg 2014-ben 1700-an voltak, 2017-ben már 5500-an” – mutatott rá Pál, aki szerint a Most-Híd javaslata csak tovább rontana ezen a helyzeten.

„Több mint 3600 kilométernyi másod- és harmadosztályú út, melyeket a szlovák állampolgárok többsége naponta használ, balesetveszélyes vagy nem kielégítő állapotú. Felújításuk álmát szertefoszlatja minden ehhez hasonló populista javaslat, amely a parlamenti képviselőktől érkezik” – hangsúlyozta Juhaniak, hozzátéve: a megyéknek több mint 320 millió euróra lenne szükségük az utak helyreállításához.

Őry Péter korábban portálunknak is eljuttatott egy elemzést a törvényjavaslat visszásságairól.

 

A megyei képviselők cáfolták azt az állítást, miszerint az utóbbi években jelentősen növekedtek volna az önkormányzatok személyi jövedelemadóból származó bevételei. Egyben rámutattak: a válság idején segítettek a kormánynak konszolidálni az államháztartást azáltal, hogy lemondtak a személyi jövedelemadóból származó bevétel jelentős hányadáról.

A regionális képviselők készek minden törvényes eszközzel megakadályozni a jogszabály elfogadását.

„A törvényt szeptemberben utalják második olvasatba. Addig még van idő meggyőzni a képviselőket, hogy a javaslat felelőtlen és ostoba. A magam nevében kijelenthetem, hogy az ügyünk iránt elkötelezett önkormányzatok és megyék képviselőivel együtt mindent megteszünk annak érdekében, hogy a törvényt ne fogadják el” – hangsúlyozta Lunter. Abel hozzátette: ha a parlament valóban szavazni fog erről a törvényről, a polgármesterek és a megyeelnökök közösen fognak tüntetni a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának épülete előtt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS