HIRDETÉS

A bérpótlékok, a 13. és 14. havi fizetés és a kisajátítás is terítéken a plénumban

hirek.sk 2018. február 05., 09:29
POZSONY. A környezeti terhekről szóló törvény alapján történő kisajátítás, az éjszakai, hétvégi és ünnepnapi műszakpótlékok kérdése, illetve a 13. és 14. havi fizetés bevezetése is terítéken a törvényhozásban a 26. ülés második munkahetében. Az összesen 76 programpontból még 44 vár megtárgyalásra a plénumban.

Már február 6-án, kedden megérkezik a kormánytól a parlamentbe a környezeti terhekről szóló törvény. A jogszabály bizonyos feltételek mellett lehetővé tenné a környezeti terheket jelentő földterületek az állam által történő kisajátítását. A kabinet ezen felül gyorsított eljárásban javasolja megtárgyalni a törvényt. A Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter vezette tárca a vereknyei veszélyeshulladék-lerakóhely szanálása körül kialakult helyzetre reagál. „Úgy vélem nem létezik előbbre való közérdek, mint egy veszélyes hulladék lerakóhely szanálása" – mondta el a miniszter a közelmúltban.

A szaktárca a földtani törvénybe kívánja iktatni a kisajátítás intézményét. Jelenlegi formájában ugyanis a jogtulajdonosi viszonyok csupán kényszerű korlátozását teszi lehetővé. Ám amint arra a környezetvédelmi minisztérium rámutat, a környezeti terhek szanálása nem időleges, hanem tartós intézkedés, lévén építkezési tevékenységről van szó. Ezért aztán a jogszabályt, a környezeti terhek vonatkozásában véghezvitt bizonyos intézkedésekről rendelkező törvényen keresztül, közvetetten módosítja. Ha a vonatkozó jogszabály-módosítást megszavazza a parlament, az már 2018 márciusától hatályba léphet.

Valamivel később kerül majd terítékre a Munka törvénykönyve Ján Podmanický, Martin Glváè és ¼ubomír Petrák, a kormánykoalíciós Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) képviselői jegyezte módosító javaslatának megtárgyalása. A kormánypárti képviselők alapvető célja az éjszakai és az ünnepnapi bérpótlékok emelése, illetve a hétvégi munkavégzésért járó műszakpótlék bevezetése.

Említett jogszabály-módosításba a szintén kormánykoalíciós Szlovák Nemzeti Párt (SNS) műhelyéből származó, önkéntes alapú 13. és 14. havi bér is bekerülne. A módosítás révén pontosan meghatározásra kerülne, hogy mikor és milyen módon kerülnének említett bérek kifizetésre. A javaslat azt is pontosabban taglalja majd, hogy a 13. és 14. havi bér mikortól válna járulékmentessé.

Második olvasatban a Költségvetési Felelősség Tanácsa (RRZ) tagjának megválasztására is sor kerül. Andrej Kiska köztársasági elnök javaslatára ezt a posztot Juraj Kotian gazdasági elemző töltené be, aki az ötéves hivatali ideje lejártát követően a tisztségből távozó Ódor Lajost váltja.

A képviselők a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) kormányzó-helyettesét is megválasztják, mely pozíciót említett Ódor foglalná el. Ódort korábban a Pénzpolitikai Intézetet (IFP) is irányította, illetve a jegybank banktanácsának (BR NBS) is tagja volt.

Kedden délután a Frekvenciatanács (RVR) új tagjainak megválasztásának második körére is sort kerítenek a törvényhozásban. A múlt héten tartott választás alkalmával a jelöltek egyike sem szerzett többséget, így a második körbe a két legtöbb szavazatott összegyűjtött jelölt került. A képviselők Milan Blaha, a Szlovák Újságírók Uniója és Ján Ikrényi, az SNS-es Tibor Bernaák jelöltje közül választhatnak. A Médiabizottság elnöke, Dušan Jarjabek (Smer-SD) még a választást megelőzően elismerte, hogy Milan Blaha, a Smer-SD képviselőjének, ¼uboš Blahának az apja.

Forrás: hnonline.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS