HIRDETÉS

A Beneš-dekrétumok a képzőművészek szemével

hirek.sk 2018. február 28., 19:48
SZÍMÕ. Megnyitották Szímőn a Hazahív a harangszó címet viselő kiállítást, amely klasszikus és a kortárs technikákat egyaránt bemutatva idézi fel a máig ható Beneš-dekrétumok témáját.

Az első szervezett transzport hetvenegy évvel ezelőtt indult a Felvidékről, a mai Magyarország területére azokkal a magyarokkal a vagonokban, akik nem voltak hajlandóak beolvadni és – egyik napról a másikra – önmagukat szlováknak vallani az épülő, új országban, Csehszlovákiában. A Beneš-dekrétumok témája máig élénken hat a mindennapokra, hiszen a Magyarországra telepítéssel, vagy a csehországi kényszermunkával családok hullottak szét.

A tavalyi, 70. jubileum kapcsán számos rendezvény valósult meg – ennek része a tárlat is, amit Szímőn nyitottak meg.

„A második világháború borzalmai után, az úgynevezett békeidőben, nagyon nagy tragédiát élt meg a felvidéki magyarság és a szímői közösség is, 136 családot telepítettek ki Szímőről Magyarországra. Mintegy 50 család pedig önként települt át, a megpróbáltatások, meghurcoltatások, megaláztatások elől és a reménytelenségből kifolyólag, úgy döntöttek, hogy az anyaországba költöznek ők is” – nyilatkozta portálunknak Bób János, Szímő polgármestere.

Ez a téma máig él és máig hat, a képzőművészeket is alkotásra sarkallja. A Hazahív a harangszó címet viselő kiállítás gyűjteményes tárlat.

Kalita Gábor kurátor, a Pozsonyi Magyar Galéria vezetője elmondta, a kiállítás elsősorban a fiataloknak szól, akik nem élték át ezeket a borzalmakat, de az idősebbeknek is, akik emlékeznek.

A kiállítás klasszikus és a kortárs technikát egyaránt bemutat, megjelenik a videómunka is.

„Mindegyik munka a maga nemében különleges és egyedi. Nyilvánvalóan a téma is magával hordozza azt, hogy ilyen erőteljes és szuggesztív alkotások születtek és markáns véleményt, erős érzéseket fogalmaznak meg” – mutatott rá Méry Beáta kurátor, képzőművész.

A gyűjteményes tárlat még mindig fogadja az újabb és újabb alkotásokat Pozsonyban – jelenleg 50 alkotó mintegy 100 alkotása jeleníti meg a témát.

0 HOZZÁSZÓLÁS