2018. december 14., 13:25

90 évvel ezelőtt indult el a magyar adás

90 évvel ezelőtt, egészen pontosan 1928. december 16-án, két évvel a szlovák adás elindítása után szólalt meg először Kassán az éterben a magyar adás. A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) ebből az alkalomból ünnepi gálakoncertet adott, amelyen sok olyan előadó mutatkozott be, aki nemcsak a magyar közösségben, hanem világviszonylatban is nagy sikereket ért el, számos európai és nagyobb díjat megszerezve.

alinda-gombaszog-sk_-1000x600.jpg
Fotó: archívum

A magyar adás először csak az első köztársaság politikai gesztusa volt, a köztársaság megalakulásának 10. évfordulója alkalmából, az elmúlt 90 évben azonban sok fontos fordulópont volt a történelmében, csakúgy, mint a csehszlovák rádióéban is. Folytonossága még a háborús években sem szakadt meg, csupán a háború utáni néhány hónapos időszakra függesztették fel a sugárzást.

„Az adás, amely politikai gesztusként indult, ma már felveszi a versenyt bármelyik rádióval, a hallgatók körében pedig kedvelt és sokat keresett" – mondta Lovász Attila, az RTVS Nemzetiségi Sugárzási Központjának igazgatója.

A Pátria Rádió jelentős eseményeihez tartozik a 'Gabonaváros' név alatt futó illegális műsor, amely a Varsói szerződés 1968-as megszállása alatt létezett. 1989 után a magyar adás az RTVS újító és gyorsan fejlődő részeihez tartozott. Jelenleg napi 12 órában, teljes formátumban működik, egész Dél-Szlovákia területén.

A Pátria Rádiót már semmi esetre sem nevezhetjük kiegészítő adásnak, az évek során a rádió teljes értékű része lett, csakúgy, mint a többi kisebbségi adás. Elsődleges feladatunk biztosítani, hogy ezek az adások továbbra is eljussanak minden nemzeti kisebbséghez, és jó minőségű, gyors, értékes, tanulságos és szórakoztató információval lássák el őket

– nyilatkozta Jaroslav Rezník, az RTVS vezérigazgatója.

Az RTVS mint közjogi médium jelenleg tíz kisebbségi nyelven – magyarul, roma nyelven, ruszin nyelven, ukránul, csehül, lengyelül, németül, bolgárul, szerbül és horvátul – sugároz adást.

A Pátria Rádió fennállásának 90. évfordulója alkalmából december 16-án különleges adást sugároz, amelyben bemutatják a rádió múltját és jelenét is. A Kettes csatorna december 16-án, 15:25-től bemutatja az ünnepi gálaműsor programját. A gálaműsoron részt vett a Ghymes, a Kor-Zár és a Rómeó vérzik együttes, az Ifjú Szivek Táncszínház, a Mariánum gyermekkórus, Andreas Varady jazzgitáros, Bárdos Judit és Bandor Éva színésznők, valamint az Énekel a Föld második évadának győztese, Martin Repáň is.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.