80 millió eurót költ a kormány a főrévi kórház felújítására

hirek.sk | TASR 2019. június 03., 12:09

Átfogó felújítás vár a főrévi egyetemi kórházra (UNB). Az épületkomplexum felújítására és korszerűsítésére 80 millió eurót költenek. Új helikopterleszálló-pályát építenek, bővítik a műtőket, hőszigetelik az épületeket, a betegszobákat és a parkolót is felújítják – jelentette be hétfőn Andrea Kalavská egészségügyi miniszter.

A főrévi kórházat felújítják Fotó: TASR
Az a cél, hogy a ružinovi kórház az átfogó rekonstrukció után specializált egészségügyi intézmény legyen, ahol korszerű környezetben nyújtanak színvonalas ellátást”

- mondta Kalavská.

A komplex felújítás másik célja a maximális energiatakarékosság. Korszerűsítik a fűtésrendszert, a világítást és a szellőzőrendszert, a legmodernebb technológiával hőszigetelik az épületkomplexumot.

Új, a mentőhelikopterek fogadására alkalmas leszállópályát építenek. A heliportot és a főépületet nyolc méter hosszú híddal kötik össze. „A leszállópályát a műtőkkel és a sürgősségi betegfelvételi részleggel is összekötik” – mondta Renáta Vandriaková, az egyetemi kórház igazgatója. A sürgősségi betegfelvételi részleget is korszerűsítik.

„Lezajlott a közbeszerzés a heliport építésére. Jelenleg a műtők és az idegsebészeti osztály felújítására kiírt közbeszerzési eljárás előkészítése zajlik” – közölte Vandriaková. Az új idegsebészeti osztály átadását 2020 végére, 2021 elejére tervezik.

Kalavská hozzátette, a kórház felújításának tervét a napokban tárcaközi egyeztetésre bocsátják, és még a nyár beköszönte előtt a kormány elé terjesztik. A miniszter hangsúlyozta, a munka ideje alatt is működni fog a kórház, a felújítás mintegy öt évet vesz igénybe.
0 HOZZÁSZÓLÁS