2023. július 14., 14:14

Zuzana Čaputová pénteken találkozott Ivan Šimko belügyminiszterrel

Zuzana Čaputová államfő pénteken találkozott Ivan Šimkóval, hogy a belügyminiszter közösségi hálón közzétett bejegyzéséről és Hamran István országos rendőrfőkapitánnyal kialakult nézeteltéréséről beszéljenek.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Čaputová szerdán (június 12.) kijelentette,

a belügyminiszter kijelentését szerencsétlennek tartja, főleg ami a bűncselekmények kivizsgálásának esetleges politikai ellenőrzését illeti.

Šimko a közösségi hálón múlt héten azt írta, a rendőrségnek politikai ellenőrzés alatt kell állnia, és számára nem teljesen világos, ki mit ért az alatt, hogy szabad kezet kell adni a rendőrségnek, ilyesmi nem vonatkozhat teljes mértékben a belügyminiszterre vagy a rendőrfőkapitányra sem, őket is köti az alkotmány és a törvények.

Hamran is kifogásolta

a belügyminiszter kijelentését, és sajtóértesülések szerint nem zárta ki, hogy lemond.

Ódor Lajos kormányfő is beszélt Hamrannal, illetve a rendőrség bővebb vezetésével, melynek tagjai közül többen állítólag szintén a lemondásukat mérlegelik. Ódor nem tartja szerencsésnek, hogy a belügyminiszter a közösségi hálón kommunikál.

Az ügyben több párt is nyilatkozott, a Smer-SD egyetért Šimkóval, kijelentette, hogy a rendőrség nem tehet azt, amit akar.

A párt szerint a miniszternek le kellene váltania Hamrant. Az OĽaNO a priatelia viszont Šimko távozását követeli.

A Za ľudí szerint az államfőnek azonnal véget kell vetnie a belügyminisztériumban uralkodó káosznak.

A belügyminiszter és a rendőrség háborúskodására, a miniszter amatőr beavatkozására a rendőrség munkájába a legkevésbé sincs szüksége az országnak. Az államfőnek azonnal rendre kellene utasítania az ideiglenesen megbízott belügyminisztert

– jelentette ki Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.