2023. szeptember 7., 15:43

Zuzana Čaputová megemlékezett a Holokauszt és a rasszista erőszak áldozatainak napjáról

A szeredi Holokauszt Múzeumban rendezett megemlékezésen Zuzana Čaputová államfő emlékeztetett a szeptember 9-i a Holokauszt és a rasszista erőszak áldozatainak napjára. 

Szered Holokauszt
Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

A borzalmak túlélőivel, a zsidó hitközség képviselőivel, valamint a szeredi középiskolásokkal közösen virágcsokrot helyezett el azon a helyen, ahol a II. világháború alatt koncentrációs táborokba hurcolták a foglyokat.

Az államfő felhívta a figyelmet arra, mennyire fontos emlékeztetni a holokauszt történelmi körülményeire és ezek következményeire a társadalom és a polgárok életében.

Szeptember elején emlékezünk a napra, amikor 1941-ben az ún. Szlovák Állam kormánya elfogadta a Zsidókódexet - egy olyan rendkívül szigorú intézkedéscsomagot, amely a saját állampolgárai ellen irányult. Ezzel egyértelműen a náci Németország oldalára állt. Ma már tudjuk, hogy ez a későbbi deportálások előjele volt"

- mondta Čaputová.

Megemlékezett
Koszorúzás
Fotó:  TASR

Mint megjegyezte, ezeket a történelmi tényeket Szlovákiában az iskolákban már nemzedékek sora megismerhette,

ennek ellenére mégis olyan helyzetbe kerültünk, hogy a politikai vitákban ma is hallunk olyan politikusokat, akik nem hajlandók elítélni az akkori kollaboráns rezsimet. Kiforgatják a történelmet, de a szavak tartalmát is.

Az államfő szerint a jelenlegi helyzetben fontos tudatosítani, hogy minden szőrnyű tettet valamilyen gyűlöletkeltő gondolat előzött meg, majd gyűlölködő szavak követték őket és ezek vezettek a gyűlöletteljes cselekedetekhez és az áldozatokhoz.

A kor, amelyben élünk, nagyon nehéz, feszült és a közbeszédben a gyűlölet megnyilvánulásaival is találkozunk, amelyeket gyűlöletes gondolatok előztek meg"

- mondta Zuzana Čaputová.

Középiskolások is voltak
A megemlékezés résztvevői
Fotó:  TASR
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.