2023. október 8., 14:03
Frissítve: 2023. okt. 8. 15:22

Zuzana Čaputová arra kéri a politikusokat, hogy minél előbb egyezzenek meg, különben az egyetlen megoldás az előrehozott választás

Zuzana Čaputová a Markíza Testre Szabva című műsorában elmondta, Robert Fico azt kérte tőle, kapjon legalább 14 napot arra, hogy összegyűjtsön minimum 76 képviselőt ahhoz, hogy kormányt tudjon alakítani.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Zuzana Čaputová szerint korábban a győztes párt elnöke kevesebb napot szokott kapni a kormányalakításra.

Az államfő elmondta: ha ez idő alatt nem sikerül összegyűjteni a 76 képviselőt, akkor a PS elnökét, Michal Šimečkát kéri fel arra, hogy alakítson kormányt.

Zuzana Čaputová arra kéri a politikusokat, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy létrejöjjön a kormány, mert különben az egyetlen megoldás az előrehozott választás. Az államfő ugyanakkor hozzátette, nem szeretné, ha erre kerülne a sor.

Zuzana Čaputová azt is kifejtette, hogy

nem kíván beleszólni abba, hogy az új kormány milyen személyeket jelöl az egyes minisztériumi posztokra.

Kiemelte, hogy az államfő akkor utasíthatja el a jelölést, ha egy konkrét személyhez kapcsolódóan komoly okok állnak fenn. Példaként említette, hogy ilyen akadály lehet egy belügyminisztériumi poszt betöltése.

Ezt nagyon megkérdőjelezhetőnek tartanám

– mondta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.