2023. december 17., 10:18

Žitňanská nem ért egyet azzal, ahogyan a kormány a Speciális Ügyészség megszüntetését javasolja

Lucia Žitňanská volt igazságügyi miniszter alapvetően nem ért egyet azzal, ahogyan a Speciális Ügyészség (ÚŠP) megszüntetését javasolják. Ezt a TASR-nek mondta a kormány által elfogadott büntető törvénykönyv módosítására reagálva, amely több jogi normát is érint. A kabinet azt javasolja, hogy az anyagot gyorsított eljárásban tárgyalják meg.

Somolyog ő is
Lucia Žitňanská
Fotó: TASR
Alapvetően nem értek egyet azzal, ahogyan a Speciális Ügyészség megszüntetését javasolják. Természetesen a probléma a lerövidített jogalkotási eljárás, de az egész út, szinte a félrevezetésig menő kormányzati kampány is. Egyfajta agresszív mód arra, hogy a lehető leggyorsabban keresztülvigyék a változásokat"

- hangsúlyozta a volt igazságügyi miniszter.

Megjegyezte, hogy a Speciális Ügyészség jövőjéről lehet tárgyalni, és értékelni lehet a tevékenységét.

De biztosan nem ilyen célzatosan. Amikor olyan személyek, akiket közvetlenül érint az ügyészség tevékenysége, személyes problémáikból politikai programot csináltak"

- mutatott rá.

Emlékeztett rá, hogy a Speciális Ügyészséget azért hozták létre, hogy hatékonyabban küzdhessenek a maffia ellen.

Nem csak a szakosodása terén bizonyított. Fontos momentum volt a helyi kapcsolatok elvágása is. Jogos, hogy 20 év után megnézzük, hová jutott az  ÚŠP. De elvileg teljesíti a célját"

- mondta Žitňanská a TASR-nek.

A Büntető törvénykönyv kormány által benyújtott módosítása az alternatív büntetések kiszabására helyezi a hangsúlyt, csökkentve a büntetés mértékét több bűncselekmény esetében.

A helyreállító igazságszolgáltatás egy modern irányzat. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ha meg akarjuk győzni a közvéleményt arról, hogy ez egy jó ötlet, akkor nem tehetünk rosszabb szolgálatot egy jó ötletnek azzal, hogy karácsony előtt egy ilyen széleskörű módosítási csomagot terjesztünk a parlament elé"

- jegyezte meg.

Hangsúlyozta a szigorú szakmai vita szükségességét.

Jogszerű a vita, jogszerű a politikai napirend követése. De nem így. Komoly fenntartásaim vannak ezzel kapcsolatban, mert ez a mód ellentétes a jogállamisággal"

- tette hozzá Žitňanská.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.