2023. szeptember 18., 13:50

Žilinka célzatosnak tartja az államfő alkotmánybírósági beadványát

Maroš Žilinka főügyész célzatosnak tartja Zuzana Čaputová államfő alkotmánybírósági beadványát, melyet a főügyész tevékenységével kapcsolatban nyújtott be. Žilinka erről hétfőn nyilatkozott.

Maroš Žilinka
Fotó: TASR

„Véleményem szerint ez egy célzatos beadvány, és

az alkotmány értelmezésével kapcsolatos vita mesterségesen lett gerjesztve

– szögezte le Žilinka. Szerinte a régóta tapasztalható nyomásgyakorlás folytatásáról és a személye lejáratásáról van szó.

Az államfő azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert a főügyész visszautasította a Legfőbb Ügyészség azon határozatainak részletes ismertetését az államfővel, amelyeket a Btk. 363-as paragrafusa alapján hozott egyes büntetőeljárások ügyében. Žilinka kijelentette, az államfő kérését követően személyes találkozót kért tőle, de választ nem kapott.

Žilinka azt is kijelentette, az alkotmány szerint az államfőnek nem áll hatáskörében a főügyész konkrét ügyekben hozott döntéseinek ellenőrzése.

A főügyész nem alárendeltje az államfőnek

– tette hozzá Žilinka azzal, hogy az elnöki hivatal nem képezi részét a bűnüldöző szerveknek. Azt is hangsúlyozta, hogy a főügyész a parlamentnek tartozik elszámolással.

A főügyész hozzátette, a hivatala működésének megfelelő keretek között kész tájékoztatást adni az államfőnek, az Alkotmánybíróság döntését pedig tiszteletben fogja tartani.

Nyilatkozata lezárásaként Žilinka közölte,

hozott egy személyes döntést, amelyről a családját már tájékoztatta.

„Belátható időn belül a nyilvánosságot is tájékoztatom erről” – tette hozzá azzal a megjegyzéssel, hogy döntése főleg a személye elleni támadásokkal függ össze.

Az államfő a múlt heti alkotmánybírósági beadványában leszögezte, meggyőződése szerint a főügyésznek kötelessége együttműködni vele.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.