2021. december 9., 16:19

Zárva is, meg nem is (de hogy vegyek hólapátot?)

Olyan tipikusan szlovákosra sikeredett az év végi országos lockdown (is).

hólapát
Fotó: Pixabay

Mindent összevetve, ha ma élne Ondrej Sekura cseh író, bizonyára egy új „Piripócs város krónikája” könyv megírására ihletné az az intézkedéssor, melyet a pozsonyi vezetés épp foganatosít. Rövid szemléltetésként, Sekura mesekönyvében a városatyák a templom tornyán nővő fűcsomót akarták eltávolítani. Hosszú tanakodás után arra a következtetésre jutottak, hogy a legjobb az lesz, ha lelegeltetik a tehénnel, mert bizony a tehén is éhes.

Ki is vonult a város apraja-nagyja, hogy lássa a nagy eseményt! Kötelet tettek a tehén nyakára, aztán húzták felfele a toronyba.

Kiabált a tömeg: jó lesz ez, mert bizony a tehén nyelve is kilóg, úgy kívánja a füvet! Mire felértek, a tehén szépen megfulladt. Abszurd a történet? Bizony az, de az általunk megélt valóság is eléggé zűrzavarosnak tűnik. Konkrétan, olyan intézkedéseket szeretne foganatosítani a pozsonyi országvezetés, melyeket ép ésszel nehéz felfogni. Karácsony alatt tilos a családlátogatás, de nyitnak a síközpontok. Szabályozott – korlátozott – a templomba járás, bezár az iskolák felső tagozata, de mehetünk az edzőterembe. Szállodába is, bár enni csak a szobában lehet, no de sebaj, a wellness-részleg szabadon működhet. Még a kabinos felvonó is, ha fordulónként tudják szellőztetni és fertőtleníteni. Nyakam rá, hogy tudják!

Mélyen tisztelt vezetők, ha egyszer megoldást szerettek volna, akkor a milliárdok eltapsolása helyett talán egy teljes kéthetes lezárást foganatosíthattak volna.

Azaz olyat, amikor – nem alibista módon – valamit lezárok, valamit meg nem. Halkan jegyzem meg, az üzletek nagyja megoldotta, hogy zártan is nyitva legyen, mert ha cső kell a vízszerelőnek, akkor kell – ha nincs, nem tud dolgozni. Igaz, nehezen látszik a zárt pozsonyi kormányzati buborékból, hogy miként működik a valós élet... De ezt nem is akarom kommentálni. Szóval: zárva is vagyunk meg nem is, mert van rendelet meg kijárási tilalom is, meg kivételek persze, és tessék hát eligazodni közöttük! Lóg is a nyelve sokaknak, mint a piripócsi tehénnek a templomtornyon, de ők sem örömükben nyaldossák a szájuk szélét.

Jut eszembe, itt ez a nagy havazás. Kellene gyorsan egy hólapát. Mert most éppen ez is esszenciális árucikké vált. Most akkor vehetek vagy nem?

Ha pedig vehetek, akkor nyitva lehet-e a bolt, vagy nem. Mert ezt ugye nem „esszenciális” árucikket (ez az új kormányzati szlogen) kínáló boltokban mérik. Szóval: fogós kérdés, mert sózáshoz még só is kellene, de ezt már fel sem merem vetni. Itt az ideje újabb kormányzati ülést összehívni, és holnaptól engedélyezni a hólapát árusítását is! Vagy kiadni az ukázt, hogy akinek kell, rendeljen magának interneten a webshopból. A használatánál pedig szigorúan előírni a kétméteres távolságtartást!

A szerző a Szövetség országos elnökségének tagja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.