2023. május 25., 11:17

Wlachovský: Ha nem lennénk NATO-tagok, mi lennénk Oroszország következő célpontja

Miroslav Wlachovský az Ódor-kormány új külügyminisztere a Pravdának adott interjújában kijelentette, ha annak idején nem sikerült volna belépnünk a NATO-ba, most valószínűleg mi lennénk Oroszország következő célpontja.

Miroslav Wlachovský
Miroslav Wlachovský külügyminiszter
Fotó: MZVaEZ SR

Szerinte a Kreml vezetésének erőfeszítéseit a birodalmi ambíciók, a revizionizmus és az olyan időkhöz való visszatérés vezérli, amelyeknek már régen le kellett volna tűnniük. „Sok múlik azon, hogy ki mennyire erős és felkészült.

Ha Szlovákia ebben a pillanatban egyedül lenne, és nem lenne szövetségi garanciája, akkor gyenge láncszem lennénk. Érdekeink szempontjából nagyon jó, hogy részesei vagyunk az Észak-atlanti Szövetségnek, és garantált a biztonság”

– fogalmazott Wlachovský az interjúban. Mint mondta, megérti Ukrajna erőfeszítéseit ugyanazokért a garanciákért. „Hiszen már a 2008-as bukaresti csúcstalálkozón megígértük neki és Grúziának a NATO-tagságot. Elég megnézni a vonatkozó dokumentumokat” – mondta hozzátéve, szerinte nem ez volt a hiba, amint azt többen vélik, hanem az, hogy „az orosz ambíciókat válasz nélkül hagytuk, vagy gyengén reagáltunk rájuk”.

Évi 500 millió euró tíz éven keresztül Ukrajnának

Azt mondja, minden szövetséges ország elsősorban az Ukrajna számára nyújtott gyakorlati segítségre koncentrál, és arra, hogy képesek legyünk biztosítani Kijevnek azokat az eszközöket, amelyekre feltétlenül szüksége van védelme megerősítéséhez. „Átfogó segélycsomagról beszélünk, amire a szövetségesek nagy hangsúlyt fektetnek.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint az összegnek 10 éven keresztül évi 500 millió euró körül kellene lennie. Készen kellene állnunk erre, és képesnek kell lennünk ezeket a forrásokat Ukrajna számára összeszedni”

– mondta.

Az F-16-osok kapcsán a miniszter megjegyezte, Szlovákiának először saját magának kell azokat beszereznie, hiszen jelenleg a csehek és a lengyelek védik a légterünket. „De Szlovákia egyértelműen támogatja Ukrajnát, és nemcsak a segély összegét tekintve. Érvényes a klasszikus mondás: aki gyorsan ad, kétszer ad. Szlovákia pedig precedenst teremtett az S-300-okkal vagy a MIG-ekkel. Egyengette ez az utat mások számára is, és jelentős hozzájárulás volt a részünkről Ukrajna támogatásához. Kijev nagyra értékeli ezt” – mondta.

Hangsúlyozta, Szlovákia hozzáállása régóta ismert és egyértelmű.

„Természetesen senki sem kételkedhet abban, hogy támogatjuk a további segélyeket.

Szlovákia azonban már megadott minden tőle telhetőt Ukrajnának, nehezén találnánk olyat, ami érdekes lehet Ukrajna számára, és nélkülözni tudnánk anélkül, hogy a biztonságunkat veszélyeztetnénk ezzel"

- fűzte hozzá.

Az interjú során kijelentette azt is, hogy ő békepárti, de az igazságos béke mellett áll. „Ennek magába kell foglalnia az agresszor megbüntetését és az áldozatok kártalanítását is. Arról is szó van ugyanis, hogy érvényesek-e a nemzetközi jog és az államok közötti kapcsolatok alapelvei, amelyeket Oroszország 2022. február 24-én brutálisan megsértett” – fűzte hozzá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.