2023. október 12., 14:14

Vlachynský: Az új kormány alatt is folytatódni fog az egészségügy stagnálása

Martin Vlachynský, az INESS kutatóintézet egészségügyi elemzője úgy véli, az új kormány alatt is folytatódni fog az egészségügy stagnálása, és a problémákat nem reformokkal próbálja majd megoldani, csak újabb és újabb összegeket önt az ágazatba.

Martin Vlachynský
Martin Vlachynský elemző
Fotó: TASR

„Ez valószínűleg nem az a kormány lesz, amely hajlandó megnyitni a fontos, ám kényes kérdéseket, mint például a páciens bizonyos mértékű bevonása a költségek fedezésébe, az ellátásokra jogosultság pontosabb definiálása vagy az állami Általános Egészségbiztosító privatizálása.

Kérdéses a kórházhálózat optimalizálásának sorsa is, bár itt van némi 'biztosíték', mivel kötődik az uniós helyreállítási terv támogatásaihoz” – jelentette ki a TASR-nek Vlachynský.

Rámutatott, a három majdani kormánypárt közül csupán a Hlas-SD-nek van úgy-ahogy kidolgozott egészségügyi programja.

„De az is eléggé általános, se íze, se bűze, nem tartalmaz semmilyen komoly változtatásokat” – szögezte le Vlachynský.

A párt legfontosabb programpontjának e területen azt tartja, hogy az állam által biztosított személyek után fizetett egészségbiztosítási járulék nagyságát a minimálbérből fizetett járulék nagyságához kötné.

Ez egyrészt merőben megváltoztatná az egészségügybe befolyó összeg nagyságát, másrészt évente több mint egymilliárd euróba kerülne az állam számára, ezért a jelenlegi költségvetési helyzetben eléggé elképzelhetetlennek tartom”

– magyarázta Vlachynský.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.