Vírushelyzet, hídavatás Vidnyánszky-jelenség… - Megjelent a Magyar7 legújabb, 39. száma

2020. szeptember 23., 16:20
ma7

Ismét fontos témákkal, tartalmas olvasnivalóval lepi meg előfizetőit és várja új olvasóit a Magyar7 hetilap, amelynek nagyinterjújában ezúttal Viola Miklós, a Nyitra Megyei Önkormányzat Egészségügyi Bizottságának elnöke mondja el az elmúlt fél év tapasztalatait a Covid-vírus kapcsán. Az orvossal Somogyi Szilárd beszélgetett.

A szlovákiai politikai helyzetről több írást közöl a hetilap. A politika középső ujja címmel olvasható jegyzet a lap főszerkesztőjétől, Molnár Judittól, aki a legújabb, egyre furcsább jelenségeket veszi górcső alá. Kolek Zsolt, a lap közéleti rovatvezetője Merre leng ki a politikai inga? című írásában azt vizsgálja, hogyan alakult a február végi parlamenti választások óta a honi politikai helyzet. Pomichal Krisztián szerkesztő külpolitikai jegyzetében pedig a nem kevésbé izgalmas amerikai elnökválasztás várható veszélyeivel foglalkozik.

Magyar7 39.

A Monostori híd a jövőt jelenti címmel közli a hetilap Matus Tibornak, a hetilap gazdasági rovatvezetőjének az írását, amelyben a hídavatás kapcsán kérdést is megfogalmaz: míg Magyarországon az új Duna-híd kötődik az ottani infrastruktúrához, lehet, hogy Szlovákiában megfeledkeztek róla? Fecseg a felszín… Ez a címe Kövesdi Károly, a lap vezető szerkesztője írásának, amelyben a budapesti „színészlázadás” felvidéki párhuzamaira mutat rá. Fülöp Antaljegyzetíró Istentelenek című írásában a gyújtogatás és az istentagadás kulturális hátterét boncolja. Második részét közli a hetilap Popély Gyula történész tanulmányának, amelynek címe A cseh politika és a nagy háború.

Fecseg a felszín

A kulturális rovatban egy komáromi bemutatóról olvashatunk Gažík Viktória tollából (Hétköznapi istennők, háborúzó férfiak). Arisztophanész modernre áthangszerelt drámája a Komáromi Jókai Színház előadásában látható. Ugyancsak a kulturális rovatban olvashatjuk Csermák Zoltánkönyvrecenzióját (Szellemi honvédelem aranykori fényben) és Lacza Tihamér következő történelmi portréját (A keresztény feminista).

A hetilapban természetesen ismét sok régiós írást, portrét, tudósítást találunk. Reczai Lilla a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet konferenciájáról tudósít, míg Fábián Gergely írása egy nem mindennapi, az Ilosvai Selymes Péter által bemutatott táncszínházi produkcióról szól. Nyilak szárnyán a csúcsra címmel ír portrét Szomolai Andrea egy kivételes sportág sikeres felvidéki képviselőjéről, míg Agócs Szvorák Emese egy füleki tanárt mutat be, aki versenyben van a Szlovákia Pedagógusa címért. A tardoskeddi cserkészekről ír a régiós rovatban Bokor Klára, Radi Anita pedig egy rendhagyó pozsonyi könyvbemutatóról. Nagy-Miskó Ildikó Madaron jár, az ottani fejlesztésekről kérdezte a település polgármesterét. Virsinszky Tamás az iskolakezdési támogatásokról és a Rimaszombati Református Gimnázium új sportpályájáról tudósít, Zsebik Ildikó pedig a bodrogközi méhészek idei tapasztalatait foglalja össze. A régiós rovatot Kaszmán Zoltán cikke zárja, aki egy ipolysági szolgáltatást mutat be az olvasóknak.

tájaink 39.

A Kávézó rovatban Domonkos Andor kutatóorvos folytatja a régi járványokról szóló izgalmas sorozatát, míg Pleva László állatorvos a juhok betegségeit ismerteti. Azúttal Ruszinföldön jár a Hazajáró csapata. Az Életmód rovatban Babos Kitti ad tanácsokat ahhoz, hogyan lehet valakiből modell. Természetesen nem hiányzik a lapból az Íz-Lelő, amelyben Szabó B. Csilla receptjét olvashatjuk, míg az autós rovatban Vas Gyula egy igazi „nagyágyút” mutat be: a BMW X7-es személygépkocsit.

Csodás továbbjutások, meglepő kiesések – írja Rajkovics György az európai kupameccsekről szóló cikkében a Szurkoló rovatban, ahol egy ifjú tehetséges futballistával készített interjút Rajkovics Péter.Természetesen ezúttal sem hiányozhat a lapból a szokásos tv-műsor és a keresztrejtvényt, míg a hátsó borítón a féli Szent Miklós-templom rövid leírását találjuk.

szurkoló 39.

Ne feledjék: a Magyar7, a felvidéki magyarok konzervatív hetilapja a postahivatalokban is kapható!

Kövesse facebook oldalunkat is!