2022. augusztus 4., 19:16

Vége a diszkriminációnak! Megkapják az elmaradt családi pótlékot az Ausztriában dolgozó külföldiek

Sokaknak megérte és megéri Ausztriában dolgozni, rengeteg szlovákiai polgár is ott keresi a kenyerét. Sokáig élvezték azt is, hogy a sógoroknál a hazainál jóval magasabb összegű családi pótlékot kaptak. Ennek azonban 2019 januárjában befellegzett, amikor az osztrákok olyan törvényt hoztak, ami kevesebb családi pótlékot biztosított a külföldieknek, mint a hazaiaknak. Ennek a diszkriminációnak azonban három és fél év után vége. Sokan, akik jogosultak rá, már meg is kapták a különbözetet a számlájukra, mintegy kellemes nyári meglepetésként.

Fotó: Pixabay

A gyermekes anyák számára is megérte az osztrákoknál dolgozni, hiszen akkor jogosulttá váltak ugyanakkora családi pótlékra is, mint a hazaiak. Ez pedig jóval több, mint a szlovákiai!

A negatív változás akkor következett be, amikor Ausztria olyan törvényt hozott, amivel a családi pótlék összegét a külföldi munkavállaló országának életszínvonalához igazították. Magyarra fordítva ez az esetek többségében csökkentést jelentett. Így jártak a szlovákiai polgárok is.

Ez a  változtatás persze nem tetszett az érintetteknek, több ország Ausztriában kenyerét kereső polgárainak. Az Európai Bizottság ezért azt gyanítva, hogy a módosítás ellenkezik az uniós jogrenddel, az EU bíróságához fordult. Kezdeményezésükhöz Szlovákián kívül Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia és Szlovénia is csatlakozott. Dánia és Norvégia viszont az osztrákok pártjára állt.

Júniusban megszületett a bíróság ítélete, aminek sok szlovák állampolgár is örülhetett. Eszerint ez egy diszkriminatív intézkedés, ami ellentétben áll az unió jogrendjével és az osztrákoknak meg kellett változtatniuk a törvényt.

Az ottani parlament elfogadta a családi pótlék kiegyenlítéséről szóló törvényt, aminek nyomán visszamenőleg is kifizetik az elmaradásokat, vagyis azt a pénzt, amennyivel „megvágták” a külföldieket.

A kifizetés augusztus  elején automatikusan megy végbe, de ha ehhez az adóhivatalok nem rendelkeznek elegendő adattal, akkor felkeresik az érintetteket, közölte szerdán Szlovákia ausztriai nagykövetsége.

Több szlovák állampolgár már meg is kapta ezt a pénzt, ami főleg több gyermek esetében szép kis summát tesz ki.

A nagykövetség figyelmeztet, hogy az adóbevallásban szereplő hiányzó, vagy hibás adatok esetében a FinanzOnline portálon, vagy pedig a Beih100 formanyomtatványon keresztül kell kérvényt benyújtani. Amennyiben tehát Ön is azok közé tartozik, aki jogosult erre a kiegészítő összegre, de nem biztos benne, hogy ehhez minden feltétele rendben van, inkább ellenőrizze azokat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.