2022. szeptember 23., 14:39

Válsághelyzetben nem teljesülhet minden, az orvosok összes kívánsága sem

Nem lehet egyszerre teljesíteni az orvos szakszervezetek minden kívánságát - közölte Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök a közösségi hálón. Peter Visolajský, a szakszervezetek vezetője augusztusban azt kifogásolta, hogy több követelésüket nem teljesítették, és az orvosok tömeges felmondását jelentette be.

orvos
Fotó: pixabay.com
Képünk illusztráció.
Nehéz időket élünk. Még emlékszünk a világjárványra, Európa energiaválsággal küzd, közvetlen szomszédunk pedig háborúban áll. Nem tudunk egyszerre eleget tenni az orvos szakszervezetek minden igényének és kívánságának. Ez egyszerűen nem lehetséges"

 - mondta a kormányfő.

Megismételte, nem lát okot arra, hogy felmondjanak az orvosok.

Ha korábban nem hagyták ott a betegeket, és ilyen sokáig tűrték, hogy hosszú ideje hanyatlik az egészségügy, akkor most nincs valós okuk a távozásra"

- tette hozzá.

Szerinte az utóbbi tíz évben a jelenlegi kormány tette a legtöbbet az egészségügyi dolgozókért.

A jövő év elejétől megvalósul minden idők legnagyobb béremelése, és a helyreállítási tervnek köszönhetően javítani tudjuk a munkakörülményeket, valamint a betegek kényelmét is"

 - tette hozzá Heger.

A kormány szerdán (szeptember 21.) jóváhagyta az egészségügyi dolgozók fizetésének emelésére vonatkozó javaslatot. Az orvosok és a nővérek béremelésén túl a javaslat a bentlakásos intézményekben és a mentőszolgálatoknál dolgozó egészségügyi személyzet fizetését is érinti, figyelembe veszik a ledolgozott évek számát is.

Augusztusban, miután az egészségügyi dolgozók fizetésének emeléséről tárgyaltak a kormányhivatalban, Visolajský felhívást intézett az orvosokhoz, hogy adják be a felmondásukat. Úgy fogalmazott, hogy a béremelés önmagában nem oldja meg a problémákat az egészségügyben. Rámutatott, hogy egyéb követeléseik is vannak, például rendbe kell tenni a kórházak finanszírozását, illetve be kell vezetni a DRG-rendszert.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.