2022. szeptember 23., 19:51

V4-es csúcs lesz Pozsonyban, Miloš Zeman cseh államfő is készül rá

Október 11-én a tervek szerint V4-es csúcstalálkozót tartanak Pozsonyban.

V4 csúcs októberben
Fotó: TASR/MTI/ma7
Zuzana Čaputová szlovák, Andrzej Duda lengyel, Miloš Zeman cseh és Novák Katalin magyar államfő

Az összejövetelre szlovák kezdeményezésre kerül sor és a cseh államfői iroda közlése szerint Miloš Zeman cseh köztársasági elnök is részt vesz rajta.

Feltehetően ez lenne Zeman utolsó külföldi útja, hiszen 2023-ban lejár a mandátuma és egészségi állapota sem teszi lehetővé, hogy hosszabb utazásokra vállalkozzon.

A pozsonyi csúcson két tematikus blokk kerül megvitatásra. Az egyik az ukrajnai biztonsági helyzetet és az ezzel kapcsolatos külpolitikai feladatokat érinti. A másik témakör az energiahelyzet és az energiabiztonság lesz.

Mindkét témát Zuzana Čaputová államfő jelölte ki - mondta az elnöki iroda szóvivője, Rudolf Jindrák.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a V4-ek körében nem egységes a témák megítélése. Magyarország másként viszonyul mind a háborúhoz, mind pedig az energiával kapcsolatos problémák megoldásához. Ennek ellenére nem gondolja, hogy az eltérő nézetek komoly vitákat generálnának, elvégre a demokraták között az a normális, ha megbeszélik ezeket.

A cseh államfő pozsonyi látogatásával kapcsolatban elmondta, hogy ez valójában a hagyomány folytatása, hiszen a mindenkori cseh köztársasági elnök utolsó külföldi útja korábban is Szlovákiába vezetett. Emlékeztetett arra is, hogy a V4 államok csúcsvezetői ebben a formában hatodik alkalommal találkoznának. Jelenleg a V4-ek elnöki tisztét 2022. július 1-jétől Szlovákia tölti be, 2023. július elsejével pedig Csehország lesz a tömörülés vezetője.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.