2024. április 15., 12:30

Újabb kihallgatásokkal folytatódik Miroslav Vlček pere a volt felesége meggyilkolása ügyében

Hétfőn a tanúk és egy kinológus szakértő meghallgatásával folytatódik a bazini Speciális Büntetőbíróságon (ŠTS) Miroslav Vlček vádlott pere volt felesége meggyilkolásának ügyében. Ezt Katarína Kudjáková, a bíróság szóvivője erősítette meg a TASR-nek.

Hordóban feloldotta
Miroslav Vlček - Andrea Vlčeková
Fotó: TASR/ma7

Tavaly szeptemberben a szlovák főügyészség (GP) ügyésze, Daniel Lipšic vádat emelt Miroslav Vlček  ellen előre kitervelt emberölés különösen súlyos bűntette miatt.

A vádirat szerint a vádlott 2016-ban megrendelte volt felesége elrablását egy nagyrépényi (Veľké Ripňany) raktárépület telephelyére, majd megölte a nőt, és a maradványait egy műanyag hordóban kén- és sósavban feloldotta. A tett indítéka elsősorban a bosszú volt.

Miroslav Vlčeket eredetileg a személyi szabadság korlátozásának bűntette miatt ítélték el. Azonban a nagyszombati kerületi bíróság helyt adott Lipšic kérelmének, és újratárgyalást rendelt el. Ugyanezen a napon Miroslav Vlčeknek kézbesítették az előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés vádjáról szóló határozatot.

Az ügy egy műanyag hordó felfedezésének köszönhetően haladt előre, amelyben az áldozat maradványait a fogtömések alapján sikerült azonosítani.

Korábban Vlček egy 2023 novemberében zajló tárgyalás akalmával kijelentette, hogy semmi köze a cselekményhez. Elutasította a vádalkut is. Állítása szerint 2014-ben látta utoljára feleségét, Andreát, amikor elváltak.

Daniel Lipšic speciális ügyész szerint azonban már akkor elkezdte tervezni a gyilkosságot, amikor még 2014 óta előzetes letartóztatásban volt Nyitrán csalás és más gazdasági bűncselekmények miatt.

Amíg ő rács mögött volt, felesége elkezdett együttműködni a rendőrséggel, és eladogatta a közös cégük vagyonát. Egy hónappal azután, hogy a férfit kiengedték az előzetes letartóztatásból, az asszony meghalt.

A tanúk vallomásai alapján feltételezzük, hogy a domináns indíték az volt, hogy a vádlott azt gondolta, hogy az asszony megfosztotta őt a vagyonától"

- magyarázta Daniel Lipšic, hozzátéve, hogy a kétes vagyonértékesítést egy másik bírósági eljárásban vizsgálják.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.