2023. augusztus 1., 13:03

Újabb felmérés: magasan a PS, parlamenten kívül Matovičék

Július végén a Smer-SD nyerte volna a választást a szavazatok 19,9%-ával, a Progresívne Slovensko (16,4%) és a Hlas-SD (15,2%) előtt – derült ki az AKO ügynükség felméréséből, melyet a Joj 24 megrendelésére készített.

Parlament
Fotó: TASR

Bejutna a parlamentbe a Republika (6,7%), az SaS (6,6%) a Sme rodina (6,1%), a KDH (6,0%) és az SNS is (5,8%).

Kimaradna viszont az OĽANO a priatelia, a Za ľudí és a Kresťanská únia koalíciója, mivel 6,7%-ot szerezne, a koalícióban induló pártok számára szükséges minimum 7% helyett.

Nem jutna be a törvényhozásba az Aliancia-Szövetség és a Demokrati (egyaránt 2,2%), a Modrí, Most-Híd (1,5%), sem a Kotlebovci-ĽSNS (1,2%).

A Magyar Fórum körül tömörülő pártok, továbbá a Srdce vlastenci a dôchodcovia - Slovenská národná jednota egyformán 0,9%-ot érne el, majd a Spravodlivosť és a Slovenské hnutie obrody (egyaránt 0,4%), a Pirátska strana - Slovensko és a Slovenská demokratická a kresťanská strana következne 0,3-0,3%-kal.

A Spoločne občania Slovenska, a Komunistická strana Slovenska és a MySlovensko is 0,1%-ot szerezne, a Princíp, a Vlastenecký blok és a Karma pedig 0,0%-ot.

A felmérés alapján a Smer-SD-nek 36 képviselője lenne, a Progresívne Slovenskonak 30, a Hlas-SD 28. Egyaránt 12 képviselőt küldhetne a parlamentbe a Republika és az SaS, a Sme rodina és a KDH pedig 11-11-et, végül pedig az SNS 10-et.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.